Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu jednej partii mięsa z kurczaka, które było sprzedawane w sieci sklepów Żabka. Powodem jest wykrycie bakterii Salmonelli.
GIS poinformował na swojej stronie, że w wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w trzech partiach filetów z kurczaka w marynacie.
"Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch, zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego" - czytamy w komunikacie.
Inspektorat ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. "Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - głosi komunikat.
Szczegóły dotyczące produktu
GIS poinformował, że chodzi o produkt PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G o nr partii 2050618 i dacie mrożenia 06.05.2020. Termin przydatności do spożycia to 02.11.2020 roku. Jego producentem jest Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak Sp. J z Warszawy. Dystrybutorem mięsa była Żabka.
Producent zamieścił na swojej stronie internetowej oświadczenie, w którym uznał mięso "jako niezdatne do spożycia przez ludzi".
GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
"Bardzo przepraszamy za zaistniałą sytuację. JANEX S. i E. Wiesiak Sp. Jawna nie jest odpowiedzialny za pojawienie się bakterii w mięsie drobiowym. Do zakażeń dochodzi najprawdopodobniej w kurnikach, w których hodowany jest drób" - czytamy w komunikacie na stronie producenta.
Żabka Polska po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii rozpoczęła procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock