Rząd zmienił wytyczne dla restauracji i lokali gastronomicznych. Przy jednym stoliku można już zjeść nie tylko z rodziną czy z osobami, z którymi się mieszka.
Obiekty gastronomiczne zostały otwarte 18 maja, ale wiązało się to z wieloma wytycznymi. Wiele z nich zostało złagodzonych przy okazji czwartego etapu "odmrażania gospodarki".
Według zasad obowiązujących od 30 maja wciąż musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami, a klienci, zanim usiądą do stolika, muszą zasłonić usta i nos. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne - m.in. dezynfekcja rąk i stolików.
Nowe zasady
W środę na rządowych stronach pojawiły się nieco zmodyfikowane wytyczne. Najważniejszą z nich jest dodanie wyjątku, mówiącego o tym, że przy jednym stoliku można już siedzieć nie tylko z członkami rodziny lub domownikami. A to oznacza to, że można się spotykać w restauracjach ze znajomymi. Jest jednak pewne ograniczenie - przy jednym stole musi siedzieć 20 proc. mniej osób, niż wynikałoby ze standardowej liczby miejsc.
"W innym przypadku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi proponowana jest redukcja osób przy stole o 20 proc. względem standardowego usadzenia; zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie" - tak brzmi nowa wytyczna.
Dopuszczono również do użycia przestrzenie samoobsługowe pod warunkiem, że będzie osoba wyznaczona do obsługi tych miejsc. Restauracje nie muszą też już ustalać i kontrolować maksymalnej liczby gości.
Poniżej znajduje się pełen wykaz zmian, który opublikowało MR.
Źródło: TVN24 Biznes