Groźny wirus na Facebooku. Trzy rady, jak się uchronić

Tech

ShutterstockGroźni wirus na Facebooku. Co zrobić, aby się uchronić?

Nowy i niebezpieczny wirus od kilku dni grasuje w portalu społecznościowym Facebook. Jeżeli padniemy jego ofiarą, to w niepowołane ręce mogą trafić nasze zdjęcia, a na naszym komputerze zostanie zainstalowane złośliwe programowanie. Sprawdź, jak się przed nim uchronić.

Użytkownicy Facebooka powinni uważać na wirusa, który kradnie nasze zdjęcie i wykorzystuje je do spreparowania przypominającego wideo linku, który wyświetlany jest na naszej tablicy. Kliknięcie w niego przekierowuje na stronę, gdzie zachęceni jesteśmy do instalacji dodatkowego rozszerzenia. W rzeczywistości jest to po prostu złośliwe oprogramowanie.

Jak się przed nim uchronić? Zobacz nasz poradnik.

1. Czego nie robić?

Przede wszystkim nie należy klikać w link, który wyświetla się na naszej tablicy na Facebooku. Jedno niewinne kliknięcie może oznaczać, że nie tylko właściwie damy dostęp do swojego komputera hakerom, ale również narazimy na niebezpieczeństwo swoich znajomych. Wszystko przez to, że po kliknięciu w link złośliwy program zainstaluje się jako wtyczka lub rozszerzenie w naszej przeglądarce. W efekcie nieświadomi będziemy rozsyłać wiadomości do naszych znajomych na Facebooku.

2. Jak usunąć wirusa?

Jeśli mimo ostrzeżeń kliknęliśmy w podejrzany link i nieświadomie infekujemy wirusem znajomych, to najpewniej właśnie od nich dowiemy się, że coś jest nie tak. Sami bowiem nie będziemy nawet wiedzieć, że rozsyłamy wirusa. Zatem jeśli któryś z naszych znajomych napisze nam, że dostał od nas podejrzaną wiadomość, to warto powiadomić o tym pozostałych i ostrzec, aby nie klikali w link. Aby całkowicie pozbyć się wirusa z Facebooka trzeba również wejść na profil naszych znajomych, którym wysłaliśmy wiadomość (niestety będziemy to wiedzieć tylko, gdy do nas napiszą) i ręcznie usunąć wiadomość zapisaną na ich profilu w wyniku postu na tablicy.

3. Blokada konta

Jeśli spostrzeżemy, że rozsyłamy wirusy i nic z tym nie zrobimy, to Facebook może zablokować złośliwe oprogramowanie wraz z naszym kontem. Jeżeli władze serwisu społecznościowego uznają, że jesteśmy źródłem zagrożenia, to najpierw otrzymamy powiadomienie z radami co musimy zrobić, a następnie nasze konto zostanie zablokowane. Blokada trwa 24 godziny i w tym czasie należy m.in. przeskanować nasz komputer programem antywirusowym ESET, który można pobrać z Facebooka. Niestety samo skanowanie online trwa od godziny do nawet 6 godzin. Kiedy przejdziemy ten etap, to będziemy mogli już niemal normalnie korzystać z portalu, czyli np. dodawać zdjęcia i zmieniać statusy, ale wciąż nie będziemy mogli umieszczać linków. Ta kwarantanna potrwa kolejne kilkanaście godzin. W tym czasie Facebook musi sprawdzić, czy nie jesteśmy już źródłem zagrożenia.

Uwaga na groźny wirus na Facebooku. Zobacz materiał wideo:

Uwaga na wirus na FacebookuTVN24 BiS

Autor: msz/gry / Źródło: tvn24bis.pl,

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock