Pędzące ceny w sklepach spożywczych coraz bardziej uderzają w portfele Polaków, a wiele wskazuje na to, że to nie koniec podwyżek. Zła pogoda oraz rosnący popyt na żywność na świecie powodują, że w tym roku za popularne produkty płacimy nawet o kilka złotych więcej.
W lipcu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem - podał Główny Urząd Statystyczny. W sierpniu nie widać końca podwyżek, a od początku miesiąca wyraźnie drożeje m.in. masło, jaja czy pieczywo.
1. Mięso
W lipcu podrożało mięso. GUS podał, że największą podwyżkę w porównaniu z czerwcem odnotowano na mięsie drobiowym - 3,1 proc. Za wieprzowinę należało zapłacić więcej o 0,8 proc.
Sierpień to miesiąc, kiedy ceny mięsa w sklepach idą wciąż w górę - wynika z koszyka cenowego portali dlahandlu.pl i portalspozywczy.pl, które porównały ceny najpopularniejszych produktów w największych polskich miastach. Cena kilograma kurczaka wynosi średnio 7,22 zł, w sierpniu ubiegłego roku było to 7,03 zł. Schab bez kości kosztuje w tym miesiącu 17,51 zł za kilogram, natomiast rok temu było to 15,59 zł.
Drożejące mięso wieprzowe to efekt wzrostu eksportu i spadku produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. W Polsce w okresie styczeń–czerwiec 2017 r. ceny detaliczne wieprzowiny były o 11 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2016 roku.
Drób w Polsce należy nadal do najtańszych w całej Unii Europejskiej, a ceny rosną głównie przez zwiększającą się konsumpcję. Polacy jedzą już prawie 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie - o 9 proc. więcej niż rok temu.
2. Masło
W lipcu tego roku masło podrożało o 7,8 proc. W sierpniu drożeje nadal. W ubiegłym miesiącu za kostkę masła (200 gramów) trzeba było zapłacić średnio 5,39 zł. W sierpniu cena wzrosła do 5,65 zł. Przypomnijmy, że dokładnie rok temu za taką kostkę masła płaciliśmy średnio 3,34 zł.
Ceny masła znajdują się obecnie na historycznie wysokim poziomie. Dzieje się tak przede wszystkim z uwagi na wzrastającą konsumpcję i spadająca produkcję. Popularność masła rośnie po latach spadków, w których konsumenci ze względów zdrowotnych przerzucili się na margarynę i inne substytuty.
Jednocześnie w całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, spadła produkcja masła, co jest związane między innymi z niezadowalającymi cenami, jakie w ubiegłym roku uzyskiwały za ten produkt mleczarnie. Od stycznia do maja polskie mleczarnie wyprodukowały o 5 proc. mniej masła. Analitycy Agencji Rynku Rolnego oceniają, że w 2017 roku krajowa produkcja może się ukształtować na poziomie 190 tys. ton, o 6 proc. niższym niż rok wcześniej.
3. Chleb
W sierpniu drożeje również chleb. Kilogram tego pieczywa kosztuje średnio 3,27 zł, czyli o 20 groszy więcej niż w sierpniu ubiegłego roku - wynika z danych dlahandlu.pl. Powodem podwyżek jest sytuacja na rynku zbóż. Jak wskazują eksperci Agencji Rynku Rolnego, zimna i deszczowa wiosna spowodowała opóźnienia siewów oraz opóźnienie wegetacji ozimin. W tej sytuacji tegoroczne zbiory zbóż również są opóźnione, a krajowe ceny ziarna utrzymują się na wysokim poziomie. W porównaniu z połową lipca 2016 r. ceny pszenicy konsumpcyjnej były o około 13 proc. wyższe, a żyta o 30 proc. wyższe.
4. Owoce
Drożej płacimy też za owoce. Wprawdzie w lipcu ceny owoców spadły w porównaniu z czerwcem, ale sierpniu ten trend został zatrzymany, przynajmniej jeżeli chodzi o jabłka. Kilogram tych owoców kosztuje w sierpniu średnio 3,30 zł w porównaniu do 2,44 zł w sierpniu 2016 roku.
Analitycy wskazują, że na ceny owoców wpłynęły wiosenne przymrozki. Niekorzystne warunki pogodowe najsilniej dotknęły drzewa owocowe, w tym jabłonie. Zdaniem analityków Agencji Rynku Rolnego wzrost cen owoców przyspieszy w kolejnych miesiącach.
Jak podaje podwarszawski rynek hurtowy Bronisze, są już krajowe śliwki, ale ceny wzrosły dwukrotnie porównując z minionym rokiem. Kosztują one od 3 do 5 zł za kilogram. Podobnie będzie z późniejszymi odmianami, bo w tym roku zbiory śliwek mają być niższe o 40 proc. w porównaniu do zbiorów 2016 r.
Brzoskwiń i moreli, zbierzemy w tym roku tylko 1/3 tego co w 2016 r. Ceny w ofercie hurtowej krajowych brzoskwiń wahają się od 3 do 4 zł za kilogram, morele od 3 do 8 zł za kilogram.
5. Jaja
Wprawdzie w lipcu odnotowano nieznaczną obniżkę (o 0,1 proc.) cen jaj, to w sierpniu możemy już o niej zapomnieć. Za 10 najtańszych jaj musimy zapłacić teraz 3,83 zł, dokładnie rok temu opakowanie kosztowało 3,20 zł. Wpływ na to ma między innymi głośna afera z wykryciem w 15 krajach Europy partii jaj skażonych toksycznym środkiem fipronilem, przez co część produkcji została wycofana ze sprzedaży i zniszczona. To spowodowało wzrost cen jaj w UE, w tym także w Polsce.
Autor: tol/ms / Źródło: GUS, ARR, dlahandlu.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock