Wycofano z obrotu partie francuskiego sera z powodu podejrzenia obecności bakterii Escherichia coli - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Bakteria E. coli produkuje toksynę Shiga (STEC), a zakażenie bakterią STEC może prowadzić do problemów zdrowotnych.
GIS poinformował, że informację o prowadzonym przez producenta wycofaniu "sera MORBIER AOP" otrzymał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - poinformował w ostrzeżeniu.
Francuski ser wycofywany ze sklepów
Chodzi o produkt: "Ser MORBIER AOP", z datami minimalnej trwałości: "29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025".
Ostrzeżeniem objęte są wszystkie numery partii produktu z podanymi datami. Krajem pochodzenia jest Francja.
GIS przekazał, że prowadzony przez producenta i dystrybutorów proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.
Źródło: PAP, GIS
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock