W kolejnym odcinku Smaków Miasta Krystian Zalejski postanowił odwiedzić restaurację Ganesh, która jest namiastką Indii w centrum Warszawy. Orientalne smaki i egzotyczne aromaty królują w restauracji przy ul. Wilczej 50/52.
Murgh Makhanawala
Składniki:
3 opakowania krojonych pomidorów 1 małe opakowanie orzechów nerkowca 0.5 kg piersi z kurczaka Papryka ostra w proszku Kminek mielony Masło 2 opakowania śmietany 30 proc. Garam masala Mielony kardamon Liście suszonej kozieradki Sól Cukier
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Zalewamy je pastą z imbiru i czosnku. Dodajemy szczyptę soli, trochę ostrej papryki, kminku i garam masali. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 9 minut.
Pomidory z kartonika miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok.10 minut, żeby wygotowała się woda, a całość żeby nabrała konsystencji gęstej śmietany.
Tak podgotowane pomidory przekładamy na patelnię. Dodajemy do nich, pokrojone w plastry, upieczone kawałki kurczaka. Dodajemy do tego garam masalę, kardamon, kminek, 2 łyżeczki cukru, odrobinę ostrej papryki w proszku i pastę z orzechów nerkowca. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy trochę masła, a na koniec liście suszonej kozieradki i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Danie jest gotowe - serwujemy w miseczce z drobiną śmietany na wierzchu dla dekoracji.
Kadai Paneer
Składniki:
Masło Olej do smażenia Opakowanie krojonych pomidorów Kolendra w proszku i w ziarnach Kurkuma Szczypta soli Garam masala Kminek w proszku i w ziarnach Chilli w proszku Przyprawa Kitchen King Pasta z imbiru i czosnku Śmietana 30 proc. Pasta z orzechów nerkowca 1 kostka sera indyjskiego panir 1 papryka zielona 1 pomidor 1 cebula 1 świeży imbir 1 zielona papryczka chilli Natka pietruszki
Pół cebuli i pół pomidora kroimy w kostkę. Cieniutko kroimy zielone chilli wraz z ziarnami.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy 1 łyżeczkę kolendry w ziarnach i 1 łyżeczkę kminku w ziarnach oraz 1 łyżeczkę kurkumy. Dodajemy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pokrojone zielone chilli, 1 łyżeczkę garam masali, 1 łyżeczkę kminku mielonego, 1 łyżeczkę ostrej papryki i 1 łyżeczkę mielonej kolendry. Do tego 1 łyżeczka przyprawy Kitchen King oraz pokrojona wcześniej połówka pomidora.
Kroimy w trójkąty zieloną paprykę i pozostałą połówkę cebuli. Imbir kroimy w cieniutkie słupki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę i dodajemy szczyptę soli. Wrzucamy imbir. Całość cały czas mieszamy i dodajemy pokrojony w trójkąty ser panir. Na patelnię wrzucamy około 3 łyżek przetartych pomidorów i 3 łyżki pasty z nerkowców. Wszystko smażymy na dość mocnym ogniu. Do tego wrzucamy trochę natki pietruszki i pół pokrojonego w trójkąty pomidora. Na koniec dodajemy łyżkę masła i łyżkę śmietany. Mieszamy, posypujemy natką pietruszki
Składniki:
1 litr mleka 3,2 proc. Rodzynki Płatki migdałów Orzechy nerkowca Orzechy laskowe Cukier Kardamon
Mleko gotujemy na wolnym ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy je jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie dodajemy półtorej łyżeczki kardamonu, 6 łyżeczek orzechów laskowych i 6 łyżeczek nerkowców. Na koniec dodajemy 8 łyżeczek cukru. Przelewamy do blaszki. Posypujemy płatkami migdałów i pokrojonymi rodzynkami. Całość wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia.
Źródło zdjęcia głównego: | RMF FM