Najnowsze

Myszo-jelenie nagrane. Przez prawie 30 lat myślano, że wyginęły

Najnowsze

[object Object]
Myszojeleń na wolnościGlobal Wildlife Conservation
wideo 2/4

Naukowcy odkryli w wietnamskich lasach małe ssaki z rodziny kanczylowatych, nazywane potocznie myszo-jeleniami. Zwierzę to przez prawie 30 lat było uznawane za wymarłe.

Grupa naukowców w Wietnamie, za pomocą kamery pułapki, nagrała zwierzęta zwane potocznie myszo-jeleniami (ang. mouse-deer, łac. Tragulus versicolor). To małe ssaki z rodziny kanczylowatych. Mają wielkość królików, ale są podobne do jeleni. Ostatni raz gatunek na łonie przyrody zaobserwowano prawie 30 lat temu. Eksperci do tej pory sądzili, że wymarło w wyniku polowań.

"Byłem zaskoczony i rozradowany"

Wietnamski naukowiec z organizacji Global Wildlife Conservation An Nguyen przez lata zastanawiał się, czy te ssaki mogą nadal istnieć. Specjalista, wraz z dwoma kolegami - Barneyem Longiem i Andrew Tilkerem - przeanalizował wszystkie raporty z obserwacji tych ssaków. Opracowania pozwoliły rozstawić w wietnamskich lasach ponad 30 kamer wrażliwych na ruch.

Naukowcy prowadzili obserwacje przez ponad pięć miesięcy. W tym czasie zrobili prawie 1900 zdjęć. Efekt okazał się zaskakujący.

- Nie mieliśmy pojęcia, czego się spodziewać. Byłem zaskoczony i rozradowany, kiedy sprawdziliśmy kamery-pułapki i zobaczyliśmy kanczyla ze srebrnymi bokami. Przez lata zwierzę istniało tylko w naszej wyobraźni. Odkrycie, że zwierzę naprawdę występuje w przyrodzie, to pierwszy krok do tego, aby nie stracić go z zasięgu wzroku ponownie. Teraz musimy szybko wymyślić, co należy zrobić, by je ochronić - powiedział Nguyen.

Ważą do 4,5 kilograma

Na świecie znanych jest 10 gatunków zwierząt z rodziny kanczylowatych, większość z nich występuje w Azji. Pomimo tego, że potocznie nazywa się je myszo-jeleniami, kanczylowate nie są ani myszami, ani jeleniami, ale najmniejszymi żyjącymi współcześnie ssakami kopytnymi.

Kanczylowate są nieśmiałe i wiodą samotny tryb życia, poruszają się na końcach kopyt i mają dwa małe kły. Osobniki zwykle nie ważą więcej niż 4,5 kilograma.

Autor: dd/map / Źródło: The Guardian, Global Wildlife Conservation

Źródło zdjęcia głównego: Global Wildlife Conservation

Pozostałe wiadomości