Naukowcy przebadali zwyczaje kilkudziesięciu tysięcy pracujących w USA pielęgniarek po 50. roku życia. Zauważyli, że kobiety, które wypijały od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie, mogą mieć większą szansę na zachowanie lepszego zdrowia na starość.
Jak twierdzi profesorka Sara Mahdavi z Uniwersytetu w Toronto, 50-latki wypijające od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie mogą uniknąć w starszym wieku chorób przewlekłych i dłużej zachować zdrowie fizyczne, psychiczne i umysłowe. Specjalistka powołuje się na najnowsze badania przeprowadzone na ponad 47 tysiącach kobiet. Wyniki analiz po raz pierwszy przedstawiono podczas odbywającego się w Orlando kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia (ASN). Publikacja naukowa na ten temat ma ukazać się w ciągu nadchodzących miesięcy.
Obserwacje prowadzono przez 30 lat w ramach wielokierunkowego badania pielęgniarek amerykańskich - Nurses’ Health Study.
- W ramach tego badania ustaliliśmy, że umiarkowane spożycie kawy zawierającej kofeinę może zwiększać u kobiet w średnim wieku szansę na zdrowe starzenie się w kolejnych 30 latach - przekazała specjalistka w rozmowie z CNN.
Są to jednak badania obserwacyjne, czyli takie, które nie wykazują związku przyczynowego między spożyciem kawy i zachowaniem zdrowia. Potwierdzają one jednak wcześniejsze obserwacje pokazujące to, że spożycie kawy, przynajmniej w umiarkowanych ilościach, jest korzystne dla zdrowia. Takiej zależności, przynajmniej w tych badaniach, nie wykazano w przypadku spożycia herbaty oraz kawy bezkofeinowej. Tak samo było w przypadku napojów gazowanych zawierających kofeinę.
Badanie "wysokiej jakości"
Profesor David Kao z Uniwersytetu Kolorado, który nie uczestniczył badaniach, a jest jednym z najbardziej znanych badaczy tego zagadnienia, zaznacza, że kawa wykazuje szczególne zalety, przewyższające inne napoje zawierające kofeinę. Dodaje, że najnowsze obserwacje mają wysoką jakość - również dzięki temu, że uwzględniono w nich to, że poza kawą na stan zdrowia badanych pielęgniarek mogą mieć wpływ także inne czynniki, w tym przede wszystkim styl życia. W toku badań ustalono, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń przewlekłych, jak cukrzyca typu drugiego czy choroby sercowo-naczyniowe. A na te choroby kobiety po 50. roku życia są szczególnie narażone.
Profesor Mahdavi zwraca jednak uwagę, że choć kawa może przedłużać życie w dobrym zdrowiu, nie znaczy to jednak, że jest ona przepisem na zdrowie dla wszystkich kobiet. Na kawę powinny uważać szczególnie te z nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca, zaburzeniami lękowymi oraz zaburzeniami snu.
Źródło: PAP, CNN
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock