Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące niektórych wyrobów rybnych wyprodukowanych przez firmę Thai Union Poland. Jak wskazano, powodem jest zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Jak przekazano w komunikacie, Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Thai Union Poland z Gniewina wycofaniu wyprodukowanych przez nią wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Wyroby rybne wycofane ze sprzedaży
W związku z tym producent zdecydował o konieczności wycofania produktów wprowadzonych do obrotu, zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu surowca.
Chodzi o 127 partii m.in. filetów z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16, filetów z makreli w sosie curry 170g King Oscar Z06, filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką 170g King Oscar K16, filetów z makreli w sosie curry 170g King Oscar K16, filetów z makreli w sosie curry 170g King Oscar K16, filetów z makreli w sosie pomidorowym 170 g MK K16, filetów śledziowych w sosie pomidorowym 170 g MK K16, filetów z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16, szprota w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16, szprota w sosie pomidorowym 170 King Oscar Z06, szprota w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16, szprota w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16, śledzia w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16.
Apel GIS
"Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona" – przypomniał GIS. Dlatego przedstawiciele Inspektoratu podkreślili, że "nie należy spożywać partii wyrobów rybnych określonych w tym komunikacie".
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock