Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia publiczne dotyczące łyżek do spaghetti - a dokładniej produktu pod nazwą T-nylon spaghetti scoop. Jak wyjaśnił GIS, "nie należy używać produktu do kontaktu z żywnością" z powodu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o T-nylon spaghetti scoop o numerze partii 750637 z kodem kreskowym 5907558760637, którego importerem jest Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz.
GIS ostrzega
"Nie należy używać produktu do kontaktu z żywnością" - zaznaczono w komunikacie.
GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
Importer, mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów, podjął decyzję o wycofaniu również produktów: N.Nylonowa Nabierka do spaghetti czerwona rączka 5907558760460, N.Nylonowa Nabierka do spaghetti zielona rączka 5907558760477, N.Nylonowa Nabierka do spaghetti fioletowa rączka 5907558760484.
Firma TADAR poinformowała odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock