Generalny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku przeprowadzonej kontroli wykryto bakterie Salmonelli w 1 z 5 próbek produktu o nazwie "Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g".
Jak poinformował GIS, na ślady bakterii trafiono w trakcie działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Urząd przestrzega, że spożycie produktu, który jest zanieczyszczony przez pałeczki salmonelli, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków Numer partii: 05 9 Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Jak poinformował GIS, producent po otrzymaniu informacji o sytuacji rozpoczął procedurę wycofania problematycznej partii z rynku. Jest ona nadzorowana przez organy urzędowej kontroli żywności.
Zakażenie salmonellą. Jakie sa objawy?
GIS stanowczo przestrzega przed spożywaniem produktu skażonego pałeczkami salmonelli. W sytuacji, gdy doszło do spożycia i pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Objawy, jakie pojawiają się po kontakcie z czynnikiem zakaźnym, to: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, odwodnienie i wymioty. W przypadku, gdy dojdzie do rozwinięcia się zakażenia o cięższym przebiegu (postać pozajelitowa), to pojawić się mogą: ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock