Amerykańska spółka mięsna OSI Group zapowiedziała w poniedziałek sprawdzenie wszystkich swoich fabryk w Chinach. Trwa już wewnętrzne dochodzenie w sprawie firmy Husi Food z Szanghaju, fałszującej daty produkcji na żywności, by sprzedać nieświeży towar.
Prezes i główny dyrektor w OSI Industries David McDonald powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej w Szanghaju, że firma przeprowadzi "radykalne zmiany" w swoich działaniach w Chinach, wliczając w to zmiany personalne na wyższych stanowiskach. OSI wydatkuje również w ciągu trzech lat 10 mln juanów (1,62 mln dolarów) na program edukacji w Szanghaju w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Wewnętrzne śledztwo
Podczas weekendu OSI zapowiedziała "wycofanie z rynku" wszystkich produktów pochodzących z szanghajskich zakładów Husi Food i wewnętrzne dochodzenie w obrębie wyższej kadry kierowniczej. Fabryka w zeszłym tygodniu została zamknięta przez chińskie władze. Skandal wybuchł 20 lipca, gdy lokalna szanghajska telewizja poinformowała, że Husi Food przepakowywała przeterminowaną wołowinę i przeterminowane kurczęta, nadając im nowe daty ważności. Towar sprzedawano następnie restauracjom sieci McDonald's, KFC czy Pizza Hut. Agencja kontroli żywności z Szanghaju wykryła, że Husi Food podawała fałszywe daty produkcji burgerów z wołowiny. Zostały one wyprodukowane w maju 2013 r., a na sprzedawanych opakowaniach widniała data ze stycznia 2014 r. Według agencji Xinhua sprzedano ponad 3 tys. partii z blisko 4400 partii wołowiny ze sfałszowaną datą.
Wiele lat
Szef działu jakości Husi Food zeznał w trakcie dochodzenia, iż "mięso takie produkowano przy milczącej aprobacie wyższego kierownictwa firmy", a naganny proceder uprawiano od lat. Chińska policja w zeszłym tygodniu aresztowała pięć osób. Śledczy skonfiskowali też setki ton mięsa, a szef i właściciel OSI, amerykański milioner Sheldon Lavin, przeprosił za skandal w zakładach Husi Food. Ze względu na proceder uprawiany w szanghajskiej firmie, kilka marek fast-food zrezygnowało z produktów Husi Food i zmieniło dostawców.
Ryba zamiast mięsa
Skala niedoborów mięsa w chińskich restauracjach McDonald's w Chinach w poniedziałek nie była jeszcze znana. Ten amerykański gigant ma około 2000 restauracji w Chinach. Jak pisze AFP, w pekińskich i szanghajskich restauracjach McDonald's nie sprzedawano w poniedziałek hamburgerów, a klientom proponowano kanapki z rybą. OSI Group ma ponad 57 zakładów w 17 krajach świata, ulokowanych w Ameryce Północnej, Europie Zachodniej i Wschodniej oraz w rejonie Azja Pacyfik. Produkuje m.in. wędzoną wołowinę, bekon, hot dogi, produkty drobiowe, rybne i warzywne. Należy do największych prywatnych firm w USA. Według magazynu "Forbes" w 2011 roku jej roczne dochody wyniosły 3 mld dolarów, a dwa lata później - 5,9 mld.
Autor: msz//bgr / Źródło: PAP