Ceny żywności w tym roku wzrosną o 5 proc. - prognozuje dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) prof. Andrzej Kowalski. Najbardziej podrożeją owoce i warzywa.
- Byliśmy przekonani, że ceny żywności w tym roku nie będą tak szły w górę, jednak pogoda sprawiła, że teraz prognozujemy, że w 2010 roku ceny żywności w okresie styczeń-grudzień 2010 r. wzrosną o 5 proc. - powiedział w środę PAP Kowalski.
O ile zdrożeją warzywa i owoce
Szacuje on, że największe podwyżki cen dotyczą warzyw i owoców.
- Wzrost cen warzyw znacznie przekroczy 10 proc., w niektórych przypadkach wzrost sięgnie nawet 20 proc. Bardzo źle wygląda sytuacja z owocami, szczególnie w przypadku jabłek i wiśni. Wzrost cen owoców można szacować na 10 proc. - powiedział.
Sadownicy uważają, że cena jabłek na wiosnę może dochodzić nawet do 4 zł za kg. Zasadnicze zbiory tych owoców rozpoczną się za 2-3 tygodnie. Zbiory jabłek w Polsce będą prawdopodobnie niższe niż 2 mln ton, podczas gdy w 2009 roku zebrano ich ponad 3 mln ton.
Jabłka w skupie kosztują 40 gr za kilogram, ale cena tych owoców może jeszcze wzrosnąć, gdyż jabłek jest mało. W ubiegłym roku średnia cena skupu jabłek wyniosła 17 gr/kg, rok wcześniej - 15 gr/kg, natomiast w 2007 roku - 95 gr/kg, kiedy to zbiory jabłek wyniosły ok. 1 mln ton.
Świnie nie zrobią nam świństwa
Kowalski uważa, że stabilne wydają się być ceny wieprzowiny, a jeżeli nastąpi wzrost, to bardzo niewielki, maksymalnie o 1,5 proc. Mięso drobiowe, o ile zmniejszy się eksport, może potanieć. Jeśli eksport się nie zmniejszy, to nastąpi stabilizacja ceni
Jego zdaniem, detaliczne ceny przetworów mlecznych będą zbliżone do zeszłorocznych.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu