Aktywny i zdrowy tryb życia, to nie tylko unikanie używek jak alkohol, narkotyki czy papierosy oraz regularne odwiedziny pobliskiej siłowni, celem "odrobienia" wszystkich wskazanych przez trenera ćwiczeń. To także zdrowa, zbilansowana dieta.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Korzyści wynikające z życia, w którym nie brak aktywności fizycznej, są ogromne. Ale regularne treningi nie wystarczą, aby być zdrowym, pełnym energii i cieszyć się wspaniałą sylwetką. Aby to wszystko osiągnąć, konieczna jest zdrowa i odpowiednio, czyli indywidualnie, zbilansowana dieta.
Jeżeli dokucza Ci zmęczenie i nie masz energii, mimo że ćwiczysz zgodnie z wytycznymi od dwóch do czterech razy w tygodniu, to może być sygnał, że czegoś na talerzu brakuje. A ów brak to nic innego, jak niedostateczna ilość elementów będących paliwem dla ciała.
Można to naprawić na 9 sposobów:
1. Nie unikaj węglowodanów
Tylko węglowodany pochodzące z produktów wyrabianych z białej pszennej mąki albo słodkich batoników można uznać za "złe". Powodują bowiem nagły skok cukru we krwi, który niedługo później spada, co odczuwamy jako głód. Pozostałe - w żadnym wypadku. Warto do diety włączyć produkty z pełnego ziarna oraz brązowy ryż, które nie tylko na dłużej sycą, ale także są przez organizm dłużej trawione, stopniowo dostarczając nam energię do działania.
2. Polub chude mięso
Jeżeli nie jesteś wegetarianinem albo weganinem, to zrozum, że mięso nie jest tym, czego się powinno wystrzegać. Chude mięso wieprzowe, wołowe albo pozbawione skóry mięso kurze czy nieco lepsze indycze, pochodzące z dobrych źródeł jest czymś, co dostarczy Ci odpowiedniej ilości składników. Dzięki nim wzrośnie Twoja zdolność koncentracji oraz zasób energii.
3. Wybieraj produkty bogate w błonnik
Błonnik, zwany także włóknem pokarmowym, należy do węglowodanów złożonych (wielocukrów). Chociaż nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka, czyli nie jest przyswajalny i nie może być źródłem energii (energia brutto z 25 g błonnika to niespełna około 100 kcal) jest kluczowym elementem w jadłospisie.
Dlaczego? Ponieważ pobudza funkcje żucia i wydzielana śliny, buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz wodę, a samo włókno drażni ściany jelita, pobudzając tym samym ruch perystaltyczny. To, mówiąc prościej oznacza, że przyspiesza wydalanie mas kałowych i zapobiega zaparciom.
Dlatego na naszym talerzu nie powinno zabraknąć takich produktów jak fasola, całe owoce oraz warzywa.
4. Zamień ciastka na bakalie
Zjadanie w ciągu dnia orzechów nerkowca, migdałów i orzechów laskowych oznacza dostarczanie sobie cennego składnika, jakim jest magnez. A on stabilizuje funkcje układu nerwowego oraz usprawnia pracę szarych komórek. Biorąc udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Odpowiednia ilość magnezu skutkuje zmniejszeniem nadpobudliwości, działając na organizm uspokajająco. "Skutkiem ubocznym" jest także lepsza pamięć i myślenie.
5. Dostarczaj sobie żelaza
Żelazo jest niezwykle istotnym składnikiem, który znajdziemy w czerwonym mięsie, zielonych warzywach, produktach z mąki pełnoziarnistej, w jajach, roślinach strączkowych oraz w orzechach. W ludzkim organizmie znajduje się zwykle od 4 do 5 g żelaza, z czego 70 proc. skumulowana jest w hemoglobinie - białku będącym barwnikiem krwi, co umożliwia pobieranie tlenu w płucach i oddawanie go w tkankach oraz jest wykorzystywane przez szpik kostny do tworzenia krwinek czerwonych.
Bez odpowiedniej ilości żelaza mięśnie nie są w stanie pozyskiwać niezbędnego dla ich pracy tlenu, ponieważ ten pierwiastek jest elementem z jakiego zbudowana jest mioglobina, białko występujące właśnie w mięśniach. Pierwiastek ten występuje również w enzymach tkankowych, umożliwiając ich działanie oraz wpływa na metabolizm cholesterolu i sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Jest także kluczowym "narzędziem" organizmu, bez którego system odpornościowy ma problem w zwalczaniu bakterii i wirusów. Ponadto wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.
6. Naucz się jeść śniadania
Prawdopodobnie to obiło Ci się o uszy już sto tysięcy razy, ale śniadanie naprawdę jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dzięki odpowiedniemu śniadaniu poziom cukru we krwi oraz poziom energii jest ustabilizowany przez resztę dnia, a Ty masz mniejszą ochotę na podjadanie.
7. Jedz co kilka godzin
Nie czekaj, aż zacznie być Ci słabo z głodu, tylko jedz co kilka godzin. Zaczynając dzień śniadaniem po 3-4 godzinach sięgnij po II śniadanie, po kolejnych 3-4 zjedz lekki, pełen wartościowych składników obiad, a po kolejnych kilku godzinach przekąś coś w ramach podwieczorku. Kolację zjedz po 3-4 godzinach, co najpewniej wypadnie na 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka. Dzięki regularnemu dostarczaniu sobie paliwa nie zabraknie Ci energii, a spożywając ostatni posiłek we właściwiej porze zagwarantujesz sobie spokojny sen, ponieważ nie wybudzi Cię ewentualny spadek poziomu cukru we krwi.
8. Pij
W ciągu dnia staraj się jak najczęściej popijać wodę albo inne napoje. Do wyboru, do koloru - staraj się po prostu unikać tych, które są dosładzane, albo są w pewnym sensie płynną tablicą Mendelejewa.
9. Nawilż organizm inaczej
Pamiętaj, że nie musisz tylko pić w kółko wody. Przegryzienie soczystej mandarynki, brzoskwini lub jabłka np. w porze lunchu, spowoduje, że nie tylko pobudzisz układ trawienny dostarczając doń pożywienie, ale również napoisz się, ponieważ nawilżać organizm można nie tylko za pomocą którejś już z rzędu szklanki wody.
Autor: stella/jap / Źródło: standard.co.uk
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock