Masz uczulenie na orzechy? Amerykańscy badacze wiedzą, jak Ci pomóc. Udało im się udowodnić, że alergicy trzymający codziennie pod językiem niewielką ilość sproszkowanych orzechów, zwiększają swoją tolerancję na nie.
Dobre wiadomości dla uczulonych na orzechy płyną zza oceanu. Amerykańscy lekarze wykazali, że przeprowadzanie przez dłuższy czas codziennego tzw. odczulania podjęzykowego, w ramach którego alergicy trzymają w ustach sproszkowane orzechy, może znacząco zmniejszać ich nadwrażliwość na alergen.
Przejście przez "piekło"...
Z badania, opublikowanego w styczniu przez rządowe Narodowe Instytuty Zdrowia (ang. National Institutes of Health) w dzienniku "Journal of Allergy and Clinical Immunology", wynika, że trzymając pod językiem niewielkie ilości sproszkowanych orzechów dzień w dzień, alergicy zwiększają swoją tolerancję na nie.
Zanim jednak wyciągnięto taki wniosek, uczulonych przeprowadzono, jak mogłoby się wydawać, przez piekło. Kazano im jeść sproszkowane orzechy do oporu, czyli do czasu, w którym wystąpi reakcja alergiczna. Polegała ona jednak na zupełnie niegroźnym swędzeniu jamy ustnej.
... zwiększyło tolerancję
Potem zdecydowano się na przeprowadzenie 44-tygodniowej terapii polegającej na umieszczaniu pod językiem uczulonych niewielkiej ilości alergenu. Po tym czasie znów kazano jeść uczulonym orzechowy proszek w dużych ilościach. Okazało się, że 70 proc. badanych było w stanie spożyć go aż o 10 razy więcej niż poprzednio. W 68 tygodniu terapii wyniki były jeszcze lepsze.
Badacze Narodowych Intytutów Zdrowia zaznaczają, że chcieliby wykorzystać ten fakt i leczyć w opracowany przez siebie sposób alergików.
Autor: map//bgr / Źródło: popsci.com