Gdy członek naszej rodziny mierzy się z alergią pokarmową, gotowanie może stać się trudniejsze. W jaki sposób możemy zorganizować bezpieczną przestrzeń na zakupach i w kuchni? Sprawdź w poniższym poradniku.
Zdiagnozowanie alergii pokarmowej u członka rodziny może mieć ogromny wpływ na wiele codziennych czynności. Aby uniknąć ekspozycji na potencjalnie niebezpieczny alergen, musimy zacząć zwracać uwagę na szereg czynników, których do tej pory nie trzeba było brać pod uwagę. Gotowanie, robienie zakupów czy wychodzenie do restauracji nagle staje się trudniejsze. Istnieje jednak wiele strategii umożliwiających nam cieszenie się posiłkami, które są bezpieczne dla wszystkich.
Świadomi na zakupach
Według unijnych zasad etykietowania żywności, wszystkie produkty spożywcze sprzedawane w krajach członkowskich powinny posiadać odpowiednio oznaczony wykaz składników. To, które spośród nich uznawane są za alergeny, definiuje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 - na liście znalazły się takie produkty, jak zboża i produkty pochodne zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby czy orzeszki ziemne.
Organy unijne informują, że alergeny muszą być podkreślone w wykazie składników, przy użyciu innej czcionki, rozmiaru litery lub koloru tła. W przypadku braku wykazu oznaczenie musi obejmować słowo "zawiera", po którym podana jest nazwa alergenu. Muszą one znaleźć się na liście wtedy, gdy alergen jest częścią innego składnika (na przykład mleko w kawałkach czekolady w herbatnikach), dodatkiem do żywności lub substancją pomocniczą.
Żywność serwowana przez kawiarnie, restauracje, punkty sprzedaży na wynos lub piekarnie nie musi mieć etykiety. Na miejscu powinna być jednak dostępna lista alergenów pokarmowych, a sprzedawca musi podać dokładne informacje, gdy klient o to poprosi.
Przechowywanie żywności i higiena w domu
A jak sobie radzić z alergiami pokarmowymi w domu? Żywność zawierająca alergeny powinna być przechowywana w oddzielnym miejscu - na konkretnych półkach w kuchni i lodówce, w szczelnie zamkniętych i oznaczonych pojemnikach. Jeśli na alergię cierpią najmłodsi członkowie rodziny, warto ustawić niebezpieczne produkty żywnościowe w niedostępnym dla nich miejscu.
Podstawą zachowania bezpieczeństwa jest higiena. Niektóre rodziny decydują się na zakup oddzielnej zastawy stołowej, sztućców i przyborów kuchennych dla alergika - w takim wypadku warto wybrać przedmioty w innym kolorze, by trudno było je ze sobą pomylić. Nie we wszystkich domach może być to jednak osiągalne. Niezależnie od tego należy dbać o dokładne, prawidłowe czyszczenie przyborów kuchennych między posiłkami - powinniśmy czyścić je wodą z mydłem.
Na dodatek wszyscy członkowie rodziny powinni myć ręce przed i po jedzeniu, aby uniknąć przenoszenia alergenów pokarmowych, a przed i po gotowaniu należy wyszorować także stół, blaty kuchenne i wszystkie inne powierzchnie, na których mogliśmy postawić żywność. Jeśli w trakcie gotowania i jedzenia coś się wysypie lub rozleje, warto jak najszybciej to uprzątnąć.
Bezpieczni podczas gotowania
Jeśli mamy taką możliwość, warto wydzielić specjalne miejsce w kuchni przeznaczone do przygotowywania posiłków tylko dla osoby z alergią pokarmową. W innym wypadku taki posiłek powinien zostać przygotowany w pierwszej kolejności, przy użyciu czystego sprzętu kuchennego - w ten sposób zmniejszamy ryzyko przedostania się niebezpiecznego czynnika do żywności.
Podczas gotowania nie powinniśmy używać jednego przyboru do więcej niż jednej czynności, na przykład mieszania w różnych garnkach. W takiej sytuacji łatwo może dojść do pomyłki. Należy także uważać na alergeny unoszące się w powietrzu podczas przygotowywania żywności - na przykład gotowania mleka lub używania mąki pszennej. Członkowie rodziny z alergiami pokarmowymi powinni zachować ostrożność, a nawet opuścić kuchnię. Najlepiej, by wstrzymali się z powrotem do momentu przewietrzenia pomieszczenia.
Posiłek dla alergików powinien być podany jako pierwszy, aby uniknąć pomyłek. Możemy wykorzystać kolorowe talerze lub kubki, aby zmniejszyć ryzyko, że dzieci sięgną po niewłaściwy posiłek. Jest to szczególnie pomocne dla rodzin wielodzietnych, w których nie wszystkie pociechy muszą przestrzegać diety. Jeśli organizujemy przyjęcie, należy poinformować innych członków rodziny, przyjaciół i gości, aby nie dzielili się jedzeniem i napojami.
Źródło: foodallery.org, foodallergyaware.org.au, europa.eu
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock