Według danych Eurostatu, Polska jest piątym największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej. W 2017 roku czekolada z naszego kraju trafiła na rynki 111 krajów, najwięcej do Niemiec - wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady.
Szczególny wzrost zainteresowania czekoladą zaobserwowano w gospodarstwach domowych. W ciągu trzech lat jej spożycie w przeliczeniu na jedną osobę zwiększyło się o jedną trzecią - do 2,4 kg rocznie, a w okresie pięciu lat wzrosło aż o 122 procent.
Wpływ dochodów
Spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych, w których skład wchodzą też między innymi batony i cukierki czekoladowe, jest związane z dochodami gospodarstw domowych.
W 2016 roku w grupie 20 procent gospodarstw o najniższych dochodach spożycie tych produktów wyniosło 1,68 kg na osobę rocznie, podczas gdy w grupie 20 procent gospodarstw o najwyższych dochodach było prawie dwukrotnie większe. - Czekolada i wyroby czekoladowe są jednymi z produktów żywnościowych, które najsilniej reagują na zmiany poziomu dochodów. W latach 2012-2016 przeciętny dochód w gospodarstwach domowych zwiększył się o 19,4 procent, co było jednym z powodów, dla których spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych tak dynamicznie wzrosło - tłumaczy analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.
Bilans handlowy
Według przytoczonych przez eksperta danych GUS, w ubiegłym roku w dużych zakładach wyprodukowano 247 tysięcy ton czekolady (łącznie z białą), czyli o 16 procent więcej niż pięć lat wcześniej.
Coraz więcej produkowanej w Polsce czekolady trafia na rynki zagraniczne. Według danych Eurostatu, w 2017 roku Polska była piątym największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej. W ubiegłym roku z naszego kraju wywieziono 115,3 tys. ton czekolady, podczas gdy w 2012 roku było to 77,3 tys. ton. W 2017 roku czekolada z Polski trafiła na rynki 111 krajów, a 37 procent wolumenu tego produktu sprzedano do naszych sąsiadów, przede wszystkim do Niemiec (18,7 tys. ton) i do Czech (8,9 tys. ton). Znaczącym rynkiem zbytu była również Wielka Brytania, gdzie wywieziono 12,1 tys. ton produktu. Jednak Polska wciąż więcej czekolady importuje niż sprzedaje zagranicę. W 2017 roku import wyniósł 128,1 tys. ton i był o 71 procent większy niż w 2012 roku. Prawie jedna trzecia sprowadzonej do Polski czekolady pochodzi z Niemiec (40,8 tys. ton). Drugim największym dostawcą są Włochy (14,2 tys. ton), a trzecim Holandia, skąd kupiono 12 tys. ton.
Autor: mb / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock