Od 28 maja klienci mogą zjeść posiłek we wnętrzu restauracji, w tym tych hotelowych. Działalność wznawiają także baseny i siłownie. Obowiązuje jednak reżim sanitarny - w lokalach trzeba między innymi zachować odpowiedni dystans.
Harmonogram majowego luzowania obostrzeń został przedstawiony przez premiera Mateusza Morawieckiego pod koniec kwietnia. Rozporządzenie w tej sprawie zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw 6 maja, jednak jeszcze dwukrotnie było nowelizowane.
Luzowanie w restauracjach - co się zmienia 28 maja?
Według obowiązujących przepisów od piątku 28 maja do soboty 5 czerwca restauracje, także te w hotelach, mogą przyjmować klientów wewnątrz swoich lokali, a nie tylko w ogródkach na świeżym powietrzu, jak to się odbywa od 15 maja.
Wznowienie działalności wewnątrz lokali musi się odbywać w ścisłym reżimie sanitarnym. Oznacza to, że możliwe jest maksymalnie 50-procentowe obłożenie lokalu. Obowiązuje dystans między stolikami – zajęty może być co drugi z nich, a odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.
Każdy wchodzący do restauracji musi mieć zakryte maseczką usta oraz nos; może je odsłonić przy stoliku.
Baseny, wesela i kasyna
Według rozporządzenia także od 28 maja do 5 czerwca ponownie można prowadzić salony gry na automatach, działalność mogą wznowić także kasyna. Obowiązuje limit jednej osoby na 15 metrów kwadratowych powierzchni danej działalności; obsługa oraz klienci mają obowiązek zakrywania ust i nosa.
Ponadto od piątku mogą odbywać się imprezy okolicznościowe w lokalu (m.in. wesela i komunie), ale na maksymalnie 50 osób. Do limitu nie wliczają się osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19.
Zgodnie z nowymi przepisami czynne są baseny dla wszystkich, ale z limitem 50 proc. obłożenia obiektu, a także siłownie, kluby fitness, solaria, tu obowiązuje limit – jedna osoba na 15 m kw. w reżimie sanitarnym.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock