Ceny żywności na świecie w marcu lekko spadły, po raz pierwszy od ośmiu miesięcy - podała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO. Jej globalny indeks cen żywności wyniósł w marcu średnio 229,8 pkt. - o 2,9 proc. niżej niż w lutym. To jednak wciąż poziom o 60 proc. wyższy niż w marcu 2010 r.
Indeks FAO odzwierciedla miesięczne zmiany cen żywności, w tym zbóż, mięsa i cukru. W lutym osiągnął on rekordowy poziom w historii - 236,8 punktów. Dla porównania: przed rokiem, w marcu 2010 r. wynosił on 157,8 pkt.
Organizacja przestrzega, że marcowy spadek może okazać się krótkotrwały. Jej przedstawiciel powiedział Reuterowi, że można obawiać się kolejnego wzrostu cen żywności na skutek rosnącego popytu. Ostatnio bowiem zakłócony został import przez tradycyjnych odbiorców zbóż z Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu i Japonii.
Ponadto rosnące ceny ropy naftowej i wytwarzanych z niej paliw napędzają ceny zbóż, które są używane do produkcji bio-paliw.
"Światowa produkcja zbóż w 2010 r. spadła, podczas gdy ich zużytkowanie w 2010/11 może sięgnąć rekordowych poziomów, co spowoduje spadek zapasów. W 2011 r. spodziewana jest zwiększona produkcja zbóż, ale może się to okazać niewystarczające, by uzupełnić zapasy, a w takim przypadku ceny w 2011/12 mogą pozostać stabilne" - napisano w FAO.
"Po 1-procentowym spadku (o 25 mln ton) produkcji zbóż w 2010 r., wysokie ceny mogą wspomóc pewne ożywienie w 2011 r. Produkcja pszenicy jest wstępnie szacowana na 676 mln ton, o 3,4 proc. więcej niż 2010 r." - dodano.
Źródło: BBC
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu