Zastanawiasz się, co podać na obiad? Chcesz, aby było zdrowo, smacznie, kolorowo i lekko? Ania Lewandowska w magazynie "Współczesne Wenus" proponuje na obiad sałatkę z kaszy jaglanej.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania pysznej i sycącej, a przede wszystkim bardzo zdrowej sałatki potrzebne będą:
- kasza jaglana, - oliwa z oliwek, - ocet balsamiczny, - dynia, - jabłko, - marchew, - koperek, - mięta, - sól, pieprz.
Jak to zrobić?
Kaszę jaglaną warto jeść z wielu powodów: odkwasza organizm, poprawia pracę jelita grubego i dostarcza cynk. Wystarczy ją gotować przez około 20 minut.
Tak przygotowaną wsypujemy do miski i dodajemy ugotowaną - lub upieczoną - dynię, która wspomaga odchudzanie i jest doskonałym narzędziem do walki z nadciśnieniem. Uwaga! Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest polecana diabetykom.
Do wszystkiego dodajemy poszatkowany koperek i miętę oraz pokrojone w kostkę jabłko. Ten owoc nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także zawiera pektyny. - Są odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu - zauważa Lewandowska. Jedno jabłko ma zwykle od 1 do 1,5 proc. pektyn.
- Mieszamy, dodając odrobinę oliwy z oliwek i octu balsamicznego - instruuje Ania Lewandowska. Na końcu do smaku dodajemy soli i pieprzu.
Materiał powstał we współpracy z marką Gillette Venus.
Autor: stella/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active