Kasze mają wiele ważnych wartości odżywczych, powinniśmy dodawać je do różnych dań. Dowiedz się, jakie mają właściwości.
Co warto wiedzieć o kaszy?
Kasza to jadalne ziarna zbóż, z których usunięto twardą łuskę. Kiedyś w Polsce jadano ją często, jednak później została wyparta przez ziemniaki.
Ostatnio znowu wraca do łask. Jest bogata w wiele wartości odżywczych. Posiada błonnik, witaminy z grupy B i białko.
Pomimo dużej wartości energetycznej z kasz nie powinny rezygnować osoby odchudzające się.
Jaką kaszę wybrać?
Kasza jęczmienna pomaga w eliminowaniu toksyn i zaparć. Obniża także poziom cholesterolu.
Kasza owsiana jest źródłem antyoksydantów. Oprócz tego obniża poziom cukru i cholesterolu.
Kasza jaglana jest polecana osobom chorym na anemię, ponieważ zawiera dużo żelaza.
Natomiast kasza gryczana posiada dużą ilość białka i cenią ją sobie osoby będące na diecie.
Kasza kuskus jest szybka w przygotowaniu, lekkostrawna i nie podrażnia żołądka.
Z kolei kasza manna zawiera dużo jodu. Jest także lekkostrawna i korzystnie wpływa na skórę.
Uwaga!
Grubych kasz nie powinny w dużych ilościach spożywać osoby mające wrzody dwunastnicy i żołądka oraz cierpiące na refluks przełyku. Natomiast kasza jaglana powinna być ograniczana przez chorych na niedoczynność tarczycy, ponieważ hamuje ona wchłanianie jodu i obniża produkcję hormonów tarczycy.
Autor: AP/map / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock