Jak zapobiec rozwojowi cukrzycy i nie nabyć z czasem insulinoodporności? Sposób jest zaskakujący. Otóż wystarczy codziennie podjadać odrobinę ulubionej czekolady.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Badania opublikowane na łamach magazynu "British Journal of Nutrition" dowodzą, że odrobina smakołyku , krzywdy nie robi. Mowa o czekoladzie, która spożywana w niewielkich ilościach każdego dnia chroni przed cukrzycą i insulinoodpornością.
Do takich wniosków doszedł zespół ekspertów analizujący wyniki badań przeprowadzonych przez Luksemburski Instytut Zdrowia, Uniwersytet Medyczny w Warwick, Uniwersytet Południowej Australii i Uniwersytet Maine.
Tysiące analiz
Po przebadaniu 1153 osób w wieku 18-69 lat okazało się, że osoby spożywające dziennie 100 g czekolady miały obniżoną insulinoodporność. A insulinoodporność, jak zaznaczyli badacze, jest kluczowym czynnikiem w ocenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Smaczny eksperyment
Naukowcy wobec tego założyli, że spożycie czekolady ma pozytywny wpływ na ograniczenie insulinoodporność oraz pozytywnie oddziałuje na wątrobę. Wobec tego warto zgłębić temat poprzez zorganizowanie "eksperymentu".
Polegałby on na analizowaniu próbek pozyskanych od dorosłych, którzy by do niego przystąpili i codziennie spożywali porcję czekolady, jednocześnie pijąc kawę lub herbatę. Te napoje wybrano ze względu na obecność polifenoli w płynie, wspomagających uwalnianie się dobroczynnych substancji w czekoladzie.
Kakao na zdrowie
- Biorąc pod uwagę coraz więcej dowodów, w tym nasze własne uzyskane w trakcie badań, przemawiających na korzyść produktów wytwarzanych z ziaren kakaowca, należy rozważyć czy włączyć je jako produkt rekomendowany w codziennym jadłospisie - przyznał prof. Saverio Stranges, wizytując Uniwersytet Medyczny Warwick, z naukowcami którego współpracował.
- Zalecenie spożycia produktów z kakao może poprawić stan układu sercowo-kardiologicznego - przyznał profesor wskazując na profity wynikające ze spożycia niewielkich ilości gorzkiej czekolady. - Wpierw jednak należy poprzeć takowe rekomendacje solidnymi dowodami - zaznaczył.
Młodsi i aktywniejsi
Ponad 80 proc. uczestników badania deklarowało spożycie średnio 24,8 g czekolady dziennie. Badania wykazały, że na ogół byli oni młodsi, aktywniejsi fizycznie i mieli wyższe wykształcenie względem osób deklarujących, że czekolada nie figuruje w ich codziennym menu.
- Istnieje prawdopodobieństwo jakoby czekolada była markerem charakteryzującym uprzywilejowaną grupę społeczną mającą lepszy poziom życia i zdrowia - zauważyła Ala'a Alkerwi, główny badacz luksemburskiego ośrodka naukowego. - To wówczas, przynajmniej częściowo, wyjaśniałoby tę ciekawą obserwowaną zależność - dodała.
Autor: stella/rp / Źródło: science daily
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock