Sebastien Bras, szef trzygwiazdkowej restauracji, wielokrotnie nagradzanej przez Michelina, rezygnuje z uczestniczenia w kolejnej edycji popularnego przewodnika kulinarnego. Francuz swoj膮 decyzj臋 t艂umaczy poczuciem zbyt du偶ej presji.
Sebastien Bras, w艂a艣ciciel restauracji Le Suquet w miejscowo艣ci Laguiole, jest jednym z najbardziej rozpoznawanych francuskich szef贸w kuchni. Jego lokal do艂膮czy艂 do grona ekskluzywnych wyr贸偶nianych gwiazdkami restauracji ju偶 w 1999 roku. W 艣rod臋 Bras zaskoczy艂 wszystkich og艂aszaj膮c, 偶e nie chce wyst臋powa膰 w przewodniku Michelina na 2018 rok. Jak zapowiada, ma zamiar rozpocz膮膰 "nowy rozdzia艂 偶ycia".
Znana restauracja
- Pewnie b臋d臋 mniej znany, ale akceptuj臋 to - powiedzia艂 Bras. Z jego wypowiedzi wynika, 偶e cho膰 praca sprawia艂a mu satysfakcj臋, to jednocze艣nie czu艂 na sobie ogromn膮 presj臋 z powodu wizyt inspektor贸w Michelina.
Zarz膮d Michelina przyj膮艂 decyzj臋 ze zrozumieniem, zaznaczaj膮c jednocze艣nie, 偶e skre艣lenie z listy restauracji nie nast膮pi automatycznie, ale zostanie poddane odpowiedniej analizie.
46-letni Bras nie jest pierwszym kucharzem, kt贸ry prosi艂 o usuni臋cie go z zestawienia. W 2005 roku paryski kucharz Alain Senderens podj膮艂 podobn膮 decyzj臋 wskazuj膮c, 偶e pogo艅 za luksusem nadmiernie wp艂ywa na gotowanie. Trzy lata p贸藕niej, uznany francuski kucharz Olivier Roellinger zamkn膮艂 swoj膮 trzygwiazdkow膮 restauracj臋 w poszukiwaniu - jak deklarowa艂 - spokojniejszego 偶ycia.
Bras odziedziczy艂 Le Suquet po ojcu ponad 10 lat temu. Restauracja nale偶y do jednej z 27 posiadaj膮cych we Francji najwy偶sz膮 ocen臋 trzech gwiazdek.
Autor: ps/ms / 殴r贸d艂o: The Local, The Guardian