W jednej z partii parówek produkowanych przez Sokołów stwierdzono obecność białka soi, jednak informacji o obecności tego składnika alergennego nie umieszczono na etykiecie. Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji w tej sprawie uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował na swojej stronie internetowej, że w jednej z partii parówek z szynki "Stówki" zbadanej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi.
Jednocześnie - jak dodano - "na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną".
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100proc., 200 g, Sokołów Numer partii: C32541 Data minimalnej trwałości: 06/10/2023 Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Procedura wycofania produktu z rynku
"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi" - czytamy.
Dodano, że organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
"Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" - dodano.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock