Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest firma Gallus z województwa wielkopolskiego, może być "potencjalnie groźne dla zdrowia". W próbkach wykryto obecność bakterii Salmonella enteritidis. Jajka zostały wycofane z obiegu - zapewnia spółka.
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że inspekcja weterynaryjna wykryła bakterię Salmonella enteritidis w próbkach pochodzących z jednego z kurników.
Chodzi o produkt "Jaja z chowu na wolnym wybiegu", oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG. Producentem jest przedsiębiorstwo Gallus (Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112).
Oznakowania opakowań:
Numery partii/ data minimalnej trwałości:
nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019 nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019 nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019 nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019 nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
"Potencjalne zagrożenie dla zdrowia"
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał 27 września 2019 roku decyzję nakazującą firmie Gallus wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawierała zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.
GIS zaleca konsumentom, by nie spożywali jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi "na potencjalne zagrożenie dla zdrowia".
Jak poinformował tvn24bis.pl prezes firmy Gallus Łukasz Mroczkiewicz, jajka pochodzące z kurnika K-16 zostały wycofane z obiegu u wszystkich odbiorców w trybie zgodnym z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Śremie.
"Wszystkie procedury (...) zostały wdrożone w trybie natychmiastowym i nadzorowane są przez odpowiedzialne organy" - zapewnił.
"Jajka pochodzące z zagrożonego kurnika praktycznie nie stanowią żadnego niebezpieczeństwa przy zachowaniu podstawowych zasad higieny postępowania z żywnością, w szczególności po poddaniu obróbce termicznej" - stwierdził.
Autor: mp / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock