Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu szkodliwej dla zdrowia bakterii Escherichia coli w dwóch partiach mąki pszennej. "Spożycie zanieczyszczonego produktu może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi" - przekazano w komunikacie. Informację w sprawie wycofania produktu opublikowała także sieć Aldi.
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej" - napisano w komunikacie.
Bakteria E. coli w mące pszennej
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony,
- Data minimalnej trwałości/numer partii: 29.09.2025 oraz 30.09.2025,
- Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia,
- Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów.
"Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - napisał GIS.
Mąka pszenna wycofywana ze sklepów
GIS przekazał, że "dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej".
Informacja dla klientów została opublikowana także na stronie internetowej sieci sklepów Aldi.
"Należność za zakupiony towar zostanie Państwu zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu. Produkt można zwracać do 03.03.2025 (włącznie) do sklepów Aldi" - wyjaśniła sieć handlowa.
Postępowanie wyjaśniające
"Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem" - przekazano w komunikacie GiS.
Wyjaśniono, że zakażenie toksyną STEC, produkowaną przez bakterię Escherichia coli, może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może dojść do znacznego pogorszenia stanu zdrowia objawiającego się jako zespół hemolityczno-mocznicowy albo jeszcze rzadziej zakrzepowa plamica małopłytkowa.
"W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - zaapelował urząd.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock