Sympatia do ziemniaków i "tradycyjne" podawanie ich na praktycznie każdy obiad może nie wyjść nam na zdrowie, ostrzegają naukowcy. Przed 2 dekady przebadali blisko 200 tys. osób aby dowieść, że spożycie bulw podnosi ryzyko nadciśnienia.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Większe spożycie ziemniaków, bez względu na to, w jaki sposób je przyrządzimy (czy piekąc, smażąc albo gotując) uważa się za czynnik zwiększający ryzyko nadciśnienia krwi. Badania dowodzące zależności opublikowano na łamach magazynu "British Medical Journal".
(Nie)zdrowa bulwa
Badacze wskazują, że zamiana jednej porcji ziemniaków na analogiczną porcję warzyw nie zawierających skrobi jest skuteczną profilaktyką obniżającą zagrożenie w postaci nadciśnienia. Zespół naukowców z Harvardzkiej Szkoły Medycznej w USA ustalił to, angażując 187 tys. kobiet i mężczyzn w trzech wielkich badaniach. Przez 20 lat pozyskiwali informacje m.in na temat częstotliwości spożycia ziemniaków oraz wyniki pomiarów ciśnienia, sprawdzane ankietowanym przez personel medyczny.
Nie więcej niż raz
Po uwzględnieniu wszystkich innych czynników mogących zwiększać ryzyko zespół ustalił, że spożywając 4 lub więcej porcji ziemniaków tygodniowo podnosiło ryzyko. Spożycie nie więcej niż raz na miesiąc natomiast zagrożenia wystąpieniem nadciśnienia nie podnosiło. Zaznaczono, że nie ustalono czy chipsy ziemniaczane owo zagrożenie potęgują.
Wbrew zaleceniom
- Te odkrycia potencjalnie będą miały poważne konsekwencje społeczne, traktując i donosząc na temat szkodliwości związanej ze spożyciem warzyw jakimi są ziemniaki, rekomendowane przez rząd - zaznaczyli autorzy. Dodali także, że popularne bulwy mają wysoki indeks glikemiczny; ich spożycie powoduje nagły wzrost poziomu cukru we krwi, co częściowo wyjaśniałoby ich szkodliwe działanie.
Skoki cukru bowiem mogą prowadzić do jedzenia więcej, niż potrzebujemy a to prosta droga do otyłości. Dietetyk radzi, jak się odżywiać, aby do nadwagi nie doprowadzić oraz gdy przegapimy moment i nadmiernie utyjemy:
Autor: stella/rp / Źródło: health.spectator.co.uk
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock