Niemal 1/3 Polaków zdarza się wyrzucać żywność; do najczęściej wyrzucanych produktów należą: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce - wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. W niedzielę przypada Światowy Dzień Żywności.
31 proc. Polaków - jak wynika z badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności - zdarza się wyrzucać żywność. Najczęściej wyrzucane produkty to: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zrobienie zbyt dużych zakupów, zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności.
Dzień żywności
Jak podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie blisko dziewięć milionów ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych - dwa miliony ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg jedzenia rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji w UE - za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października. Święto zostało zainaugurowane przez Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku.
Zobacz materiał "Faktów" TVN (06.10.2016):
Autor: mb / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock