Koncern Nestle wycofał w piątek ze sprzedaży w Indiach makaron instant Maggi, uzasadniając to "zaniepokojeniem konsumentów". Indyjska służba kontroli żywności podała wcześniej, że w niektórych porcjach tego makaronu stwierdzono nadmierny poziom ołowiu.
Nestle twierdzi, że produkt ten jest całkowicie bezpieczny. Indyjskie media oskarżały jednak koncern o brak odpowiedniej reakcji na opublikowany kilka tygodni temu raport Zarządu Bezpieczeństwa Żywności i Standardów Indii (FSSAI).
Zakaz sprzedaży
- Zaufanie naszych konsumentów i bezpieczeństwo naszych produktów są naszym najważniejszym priorytetem. Niestety najnowsze wydarzenia i nieuzasadnione zastrzeżenia wobec produktu wywołały atmosferę zaniepokojenia konsumentów, która nasiliła się do tego stopnia, że postanowiliśmy wycofać produkt z półek, mimo iż produkt ten jest bezpieczny - głosi komunikat Nestle. Już wcześniej co najmniej sześć indyjskich stanów wprowadziło zakaz sprzedaży makaronów Maggi. Prezes zarządu Nestle Paul Bulcke spotkał się w czwartek w Delhi z przedstawicielami FSSAI. W swym piątkowym oświadczeniu instytucja ta zaznaczyła, że badania laboratoryjne potwierdziły ponad wszelką wątpliwość, iż konsumpcja makaronów instant Magggi jest niebezpieczna dla zdrowia. FSSAI poinformował ponadto, że wydał zakaz sprzedaży dziewięciu rodzajów tych makaronów oraz innego produktu Nestle, który wprowadzono do obrotu bez urzędowego świadectwa dopuszczenia.
Autor: mb / Źródło: PAP