Największa fabryka na świecie produkująca Nutellę została zamknięta. Wszystkich miłośników tego przysmaku powinien uspokoić fakt, że decyzja jest tylko tymczasowa.
600 tysięcy słoików Nutelli dziennie powstaje we francuskiej fabryce w normandzkim Villers-Escalles - to jedna czwarta całej światowej produkcji.
Nutella cieszy się duża popularnością we Francji. Na początku 2018 roku, gdy cenę produktu w ramach promocji obniżono o 70 procent, w wieku supermarketach w całym kraju wybuchły zamieszki. W ciągu roku w kraju nad Sekwaną zjadana jest zawartość 100 mln słoików.
Niezakłócone dostawy
Włoska firma Ferrero, które jest producentem Nutelli, wyjaśniła, że zamknięcie fabryki w Normandii jest tylko "środkiem ostrożności". Tymczasowe wstrzymanie produkcji zostało spowodowane wykryciem "defektu" w jednym ze składników, który wykorzystywany jest w Nutelli oraz w batonikach Kinder Bueno.
Jak podkreśla Ferrero, żaden z produktów, który mógłby być tym "defektem" zagrożony, nie trafił na rynek. Ponadto dostawy będą odbywały się w sposób niezakłócony.
Miłość do Nutelli potrafi przybrać wyjątkowe formy, których konsekwencje trafiają czasem na wokandę. W 2016 roku francuski sąd zakazał rodzicom nazwania swojej córki imieniem Nutella, gdyż spowodowałoby to prześmiewcze reakcje ze strony rówieśników w okresie dorastania i nie byłoby w interesie dziecka.
Nutella została wprowadzona na rynek ponad pół wieku temu i przyniosła globalny sukces włoskiemu koncernowi. Czekoladowo-orzechowy krem swoją nazwę wziął od połączenia angielskiego słowa "nut" (orzech) i włoskiej zdrabniającej końcówki "-ella" o pozytywnym wydźwięku. Ferrero sprzedaje swoje produkty w 170 krajach i zatrudnia ponad 35 tysięcy ludzi w 25 fabrykach.
Ferrero, według rankingu Candy Idustry, jest drugim producentem słodyczy na świecie. Pierwsze miejsce zajmuje firma Mars, podium uzupełnia Mondelez International.
Autor: kris//dap / Źródło: thelocal.fr
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock