W Hiszpanii rośnie liczba miejsc, w których przed wejściem do restauracji konieczne jest pokazanie zaświadczenia o zaszczepieniu przeciw COVID-19 lub o negatywnym wyniku testu na koronawirusa. W Portugalii podobna zasada obowiązuje w weekendy we wszystkich lokalach.
Hiszpania - zasady wejścia do restauracji
W Hiszpanii i Portugalii przybywa medyków wzywających do selekcjonowania konsumentów. We wtorek radio Onda Cero poinformowało, że w Hiszpanii przybywa właścicieli lokali gastronomicznych, próbujących odseparować osoby z paszportem COVID-19 od innych klientów. W wielu lokalach istnieje już podział na zaszczepionych, którzy mogą stołować się wewnątrz lokalu i pozostałych, dla których miejsce przewidziano jedynie w ogródku restauracyjnym.
Madryckie radio wskazało, że szczególnie w północno-zachodnim regionie Galicja przybywa pomysłów na odseparowanie od siebie klientów. Przypomniano, że w mieście Orense niektóre drukarnie proponują klientom zaoszczędzenie czasu przy weryfikacji paszportu COVID-19, oferując im koszulki z wydrukowanym na nich dokumentem tego typu. Posiadają one osobisty kod QR klienta, na podstawie którego mogą oni wejść do restauracji.
Wraz z nasileniem się piątej fali pandemii w Hiszpanii liczne organizacje medyczne sugerują, aby przestrzegać restrykcji i ograniczać możliwość wejścia do lokali osób niezaszczepionych lub nieposiadających ważnych testów.
Wstęp do restauracji w Portugalii
Także w sąsiedniej Portugalii środowiska lekarskie oraz przedsiębiorcy sektora gastronomicznego wzywają rząd do wprowadzenia selekcji wśród klientów. Wskazują przy tym, że aktualne przepisy są niewłaściwe.
Jak powiedział właściciel spółki gastronomicznej Adapt Miguel Monteiro, utrzymywanie przez rząd obowiązku przedstawiania dokumentu potwierdzającego przebyte szczepienia jedynie podczas weekendów jest działaniem nieskutecznym i "mało logicznym".
- Z obecnej sytuacji prawnej wynika, że w weekendy do lokali gastronomicznych mogą wejść osoby, które przeszły szczepienia. Dokumenty te są sprawdzane przed wejściem. Tymczasem w dni powszednie nikt nie wymaga takich certyfikatów, co oznacza, że ryzyko zakażeń w restauracjach, barach i kawiarniach jest wysokie poza weekendem - stwierdził Monteiro.
Podobnego zdania jest szef portugalskiej Izby Lekarskiej Miguel Guimaraes, który zaapelował do rządu o wprowadzenie nakazu wydzielania wewnątrz placówek gastronomicznych sektorów dla osób w pełni zaszczepionych, a także tych, którzy nie przyjęli jeszcze preparatu przeciwko COVID-19.
- Wymaganie wyników testów od klientów restauracji nie ma sensu. Właściciele lokali powinni odseparować osoby w pełni zaszczepione od pozostałych klientów. Poza tym, należałoby w pierwszej kolejności zadbać o to, aby wszyscy pracownicy placówek gastronomicznych mieli certyfikaty potwierdzające pełne zaszczepienie - podsumował Guimaraes.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock