Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) chce doprecyzować, na jakich warunkach można umieścić w oznakowaniu napoju spirytusowego określenie "nalewka". Projekt rozporządzenia w tej sprawie został opublikowany na rządowych stronach. Ponadto przepisy przewidują wprowadzenie nowego obowiązku między innymi dla restauracji, pubów oraz barów.
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji w środę opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt trafił do uzgodnień i konsultacji publicznych. Zainteresowane podmioty mają czas na zgłaszanie ewentualnych uwag do 21 sierpnia.
Zmiany w oznakowaniu nalewek
"Aktualnie w przepisach krajowych dotyczących znakowania środków spożywczych jak i unijnych dotyczących przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, brak jest jednoznacznego wskazania co rozumie się pod pojęciem 'napój alkoholowy'. Ponadto, w odniesieniu do napojów alkoholowych, obecnie obowiązujące przepisy nie określają warunków na jakich możliwe jest stosowanie w oznakowaniu produktu określenia 'nalewka'" - wskazał resort rolnictwa w ocenie skutków regulacji dołączonej do projektu.
W ocenie MRiRW "prowadzi to do utraty renomy tego określenia, które konsumenci utożsamiają z napojem spirytusowym wytworzonym na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin lub owoców, który tradycyjnie jest wytwarzany w Polsce przez przedsiębiorców, jak i na własny użytek domowym sposobem".
Dlatego projektowane rozporządzenie precyzuje, na jakich warunkach można umieścić w oznakowaniu napoju spirytusowego określenie "nalewka". Jak czytamy, na etykiecie takiego napoju spirytusowego powinna znaleźć się nazwa prawna "likier" lub "napój spirytusowy" (w zależności od zawartości cukrów). Oprócz tego na etykiecie będzie mogło znaleźć się dodatkowe określenie "nalewka".
"Przepisy te mają na celu lepsze informowanie konsumentów o cechach produktu, a także ochronę renomy tego określenia odnoszącego się do wyrobów tradycyjnie wytwarzanych w Polsce na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin lub owoców" - podkreśliło ministerstwo.
Projektowane przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodatku soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich, w tym win, win owocowych, cydrów czy miodów pitnych. Ponadto "ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w projektowanym rozporządzeniu określono minimalny czas maceracji stosowany dla składników, który uwzględnia specyfikę surowców takich jak skórki cytryn, skórki pomarańczy, pędy sosny czy płatki jaśminu, które wymagają krótkiej maceracji".
Napoje niespełniające nowych wymagań będą mogły być wprowadzane do obrotu lub pozostać w obrocie nie dłużej niż do 31 grudnia 2024 roku.
Nowy obowiązek dla restauracji i pubów
Ponadto projekt przewiduje wprowadzenie obowiązku podawania informacji o zawartości alkoholu dla napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych, "które są oferowane do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania, lub w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży".
"Dzięki temu konsument będzie mógł dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych np. w restauracji, pubie" - ocenił resort rolnictwa. Zwrócono bowiem uwagę, że "obecnie konsumenci przywiązują wagę do zdrowego stylu życia, diety i ograniczania spożycia składników niekorzystnie oddziałujących na organizm".
Nowy obowiązek ma zacząć obowiązywać po upływie 60 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia. Według MRiRW taki okres "pozwoli na dostosowanie się restauracji, pubów, barów oraz innych zakładów sprzedaży konsumentom finalnym do projektowanych przepisów przez zaktualizowanie informacji o zawartości alkoholu w napojach alkoholowych oferowanych konsumentom w kartach dań czy innych nośnikach informacji dostępnych w lokalach".
Jednocześnie ministerstwo chce znieść obowiązek podawania informacji o wykazie składników dla napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych, "które są oferowane do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania lub w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży".
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock