Cynamon - popularna przyprawa do potraw, ciast i napojów może wkrótce zniknąć z naszych stołów. Naukowcy odkryli, że zawiera ona toksyczny składnik - kumarynę. Czy Bruksela zakaże cynamonu?
PAP Life donosi, że Unia Europejska chce ograniczyć używania cynamonu w produkcji żywności. Inicjatywa jest spowodowana wynikami badań, które wykazały w przyprawie dużą zawartość toksycznej kumaryny. Jej nadmierne spożycie może powodować marskość wątroby.
Gdyby unijnym urzędnikom udałoby się to zrobić to najwięcej straciłyby firmy cukiernicze m.in. w Danii, gdzie ogromną popularnością cieszą się cynamonowe ciastka. Problem mieliby też Polacy ponieważ kumaryna jest składnikiem wielu roślin, w tym trawy żubrowej dodawanej do każdej butelki, lubianej nad Wisłą, żubrówki.
Korzyści zdrowotne
Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory drzewa, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, Wietnamie i Egipcie. Przyprawa ma charakterystyczny słodkawo-korzenny smak i od dawna wykorzystywana jest do celów leczniczych. Cynamon jest bowiem źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
Autor: ToL//bgr / Źródło: PAP Life
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu