W poniedziałek w Sądzie Okręgowym w Warszawie złożony został pozew zbiorowy, dotyczący ustalenia odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkody wyrządzone branży gastronomicznej w latach 2020-2021 - poinformowała Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.
Pozew dotyczy okresów od 13 marca 2020 r. do 17 maja 2020 r. oraz od 24 października 2020 r. do 27 maja 2021 r.
Jak przekazała IGGP pozew dotyczy "niezgodnego z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19".
Szacowane szkody restauratorów to ponad 211 milionów złotych
"Oświadczenia do pozwu złożyło 279 podmiotów gospodarczych prowadzących łącznie 385 lokali gastronomicznych. Łączne szkody tych 279 przedsiębiorców szacowane są na ponad 211 milionów złotych. W kolejnych dniach do pozwu dołączy 21 firm, których dokumenty są jeszcze procedowane przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej (IGGP). Do pozwu złożonego w sądzie mogą się w dalszym ciągu dołączać za pośrednictwem IGGP inni poszkodowani przedsiębiorcy gastronomiczni - czytamy w komunikacie Izby.
Proces przygotowania pozwu grupowego przeciwko Skarbowi Państwa został uruchomiony na początku lutego br.
- Do rządu nie docierają maile. Ja pisałam maile z prośbą o to, żeby nas nie zostawiali. Błagałam wręcz o pomoc. Niestety bezskutecznie. Poradzono mi tylko, że mogę wziąć kredyt, ale ja już kredyt mam. W związku z tym moja determinacja sięgnęła zenitu i stwierdziłam, że albo coś zrobimy, albo będziemy posłusznie egzekwować polecenia rządu - mówiła wówczas w rozmowie z TVN24 Dorota Rydygier, restauratorka z Krakowa i jednocześnie wiceprezes zarządu IGGP.
Wizyta w siedzibie Najwyższej Izby Kontroli
IGGP poinformowała również, że bezpośrednio po złożeniu pozwu zbiorowego, w kancelarii prezesa NIK Mariana Banasia zostały złożone dokumenty potwierdzające nieprawidłowości działań Polskiego Funduszu Rozwoju przy udzielaniu subwencji pomocowych dla branży gastronomicznej w 2021 r.
"Dokumenty te zostały złożone przez Zarząd IGGP reprezentowany przez Jacka Czaudernę - prezesa zarządu IGGP, Dorotę Rydygier - wiceprezes zarządu IGGP - jednocześnie powoda głównego pozwu zbiorowego oraz Sławomira Grzyba - sekretarza generalnego IGGP w obecności adwokata Jacka Dubois z Kancelarii Dubois i Wspólnicy, która to kancelaria reprezentuje przedsiębiorców w Pozwie zbiorowym" - napisano w komunikacie.
Jak dodano przekazane dokumentacje działań IGGP i jej członków mają pomóc w kontroli PFR-u oraz innych instytucji państwowych. "IGGP od samego początku publikowała w swoich kanałach społecznościowych komunikaty nawołujące przedsiębiorców pokrzywdzonych przez PFR do zgłaszania się w celu sprawdzenia prawidłowości odrzucenia ich wniosków. Pomoc z Subwencji PFR 2.0 otrzymało jedynie 15,5 tysiąca firm z 76 tysięcy punktów gastronomicznych, które były zarejestrowane jeszcze do marca 2021 r." - wskazała Izba.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: shutterstock