Irlandzka firma ABP Food zajmująca się przetwórstwem mięsnym poszerza swoją działalność w Polsce. W lutym firma ma otworzyć nowy zakład w Kłosowicach. Pracę znajdzie tam ponad 120 osób.
Pod koniec grudnia ubiegłego roku ABP nabyła drugi zakład przetwórstwa mięsnego w Polsce. To już druga inwestycja w naszym kraju - podaje "Plus Biznesu". Nowa ubojnia zacznie działać w Kłosowicach w woj. wielkopolskim. ABP kupiła ją od włoskiej grupy Ferrarini za około 10 mln euro.
Większa produkcja
Co ważne, Irlandczycy będą wspomagać m.in. lokalny rynek hodowców. - Zadeklarowali, że surowiec będą kupować na miejscu. Przy koniecznych remontach też chcą współpracować z lokalnymi dostawcami - twierdzi Arkadiusz Świderski, zastępca burmistrza gminy Sieraków, na terenie której leżą Kłosowice. Po inwestycji ABP chce zwiększyć możliwości produkcyjne do ponad 100 tys. zwierząt rocznie. - Polska to drugi po Irlandii największy eksporter wołowiny w UE, więc wykorzystując wiedzę zdobytą na naszym rynku, chcemy rozwinąć silny biznes eksportowy. Zamierzmy tu zbudować biznes o istotnej skali, więc kolejne akwizycje oznaczają realizację tych założeń - podkreśla Jerome Aherne, szef polskiego oddziału ABP.
Wydajny zakład
ABP Food pojawiła się w Polsce w 2011 roku. Jej pierwszy zakład uboju bydła znajduje się w Pniewach. Pracuje tam teraz ponad 130 osób. Według firmy inwestycje m.in. w instalację nowej linii produkcyjnej zakład stał się jednym z najbardziej wydajnych w Europie.
Zakłady w Pniewach i Kłosowicach znajdują się w odległości niecałych 30 km. Irlandzka firma przetwarza rocznie, we wszystkich swoich zakładach około 1 mln bydła.
Autor: msz/klim/ / Źródło: TVN24 BiS, "Puls Biznesu"