W najnowszym odcinku programu "Pożegnanie z wagą" dietetyk Aneta Łańcuchowska zapropnowała smaczne danie na obiad - zupę-krem z dyni.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Zupa-krem z dyni gotowana na soku pomarańczowym z płatkami migdałowymi - brzmi pysznie, prawda? Danie to wcale nie jest takie trudne do przygotowania.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
- 1 dyni - świeżego imbiru - soku pomarańczowego - płatków migdałowych
Przygotowanie
Zacznij od pokrojenia dyni na kawałki i obrania jej ze skóry. Twardej pomarańczowej skóry najłatwiej się pozbyć używając nie obieraczki do warzyw, ale nożyka... do sera.
Pokrojone kawałki zalej mniej więcej szklanką soku pomarańczowego, resztę dopełniając wodą - tak, aby płyn ledwo zakrywał pokrojone kawałki. Zakryj garnek pokrywką i gotuj aż dynia stanie się miękka.
W międzyczasie upraż na suchej patelni płatki migdałów, którymi posypiesz gotowy posiłek.
Gdy dynia stanie się miękka, za pomocą blendera zmiksuj całość na gładką masę, dodając wedle upodobań imbir. Gotowy krem przełóż do misek i posyp uprażonymi na złoto płatkami migdałowymi.
Składniki odżywcze
Dynię, która jest niskokaloryczna, warto jeść ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2. Migdały natomiast mają najwięcej witaminy B2 spośród wszystkich orzechów i są bogate w cynk, który sprawia, że włosy są piękne. To także zdrowe źródło błonnika i witaminy E, która korzystnie wpływa na stan skóry.
Autor: stella/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active