Żyjące na Podkarpaciu, między innymi w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, traszki karpackie rozpoczęły okres godowy. Potrwa on do końca czerwca - powiedział Marek Holly, przyrodnik zajmujący się płazami.
- Traszka karpacka jest uznawana za tak zwany endemit karpacki, czyli gatunek występujący, poza wschodnimi Sudetami, prawie wyłącznie w Karpatach - podkreślił Marek Holly. Oprócz Bieszczad spotyka się ją również w wyższych partiach gór, na przykład w Tatrach. W niżej leżących dolinach karpackich chętnie zasiedla zbiorniki wodne z częściowym ocienieniem oraz z płyciznami nagrzewanymi intensywnie przez słońce. Lubi również głębokie koleiny w drogach leśnych oraz pojawiające się okresowo większe kałuże.
Jaja składają w wodzie
Okres godowy potrwa od sześciu tygodni do dwóch miesięcy. W tym czasie traszki przebywają w wodzie, gdzie składają jaja luzem na dnie bądź przytwierdzają je do roślin wodnych - wyjaśnił przyrodnik. Po 10-14 dni z jaj wylęgają się larwy, które po przeobrażeniu wyjdą na ląd, po dwóch-czterech miesiącach. - Czasem rozwój larwy, zwłaszcza w wyższych położeniach górskich, może się przedłużyć i zakończyć dopiero wiosną w kolejnym roku - zaznaczył Holly.
Poza okresem godowym traszki karpackie bytują na lądzie. Nie wiadomo w jakim wieku osiągają dojrzałość płciową. Przypuszcza się, że przystępują do rozrodu po dwóch latach życia.
Aktywne głównie nocą
Długość ciała traszki karpackiej wynosi 7,5 - 10 cm. Samice są większe od samców. Mimo niewielkich rozmiarów traszka wygląda dość masywnie. Ubarwienie jej grzbietu bywa bardzo zmienne: gliniastobrązowe, jasnobrązowe, oliwkowe, zielonkawe, ciemno oliwkowo-brązowe, czarne lub marmurkowate. Traszka karpacka poza okresem godów jest aktywna głównie nocą, natomiast w porze godowej aktywność utrzymuje również w ciągu dnia. Na lądzie płazy te żywią się między innymi dżdżownicami, ślimakami i owadami, w wodzie - owadami wodnymi. W październiku zapadają w trwający pół roku sen zimowy.
Autor: rzw / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Maciej Pabijan/Wikipedia (CC BY-SA 2.5)