Najnowsze

Jenoty opanowały część Szanghaju. "Nie wychodzimy przez nie w nocy"

Najnowsze


Wyglądają jak krzyżówka szopa pracza i cywety, za dnia ukrywają się w norach, nocą wychodzą na żer. Jenoty azjatyckie są gatunkiem chronionym. Ich liczebność w Chinach jest bardzo duża, co wpływa na codzienne życie mieszkańców dzielnicy Songjiang położonej w południowo-zachodniej części Szanghaju.

- Nie wychodzimy przez nie w nocy - mówiła mieszkanka dzielnicy Songjiang. - Jest ich bardzo dużo, mogą ugryźć dzieci, niektórzy z nas zostali ugryzieni przez nie w nocy - dodała.

Mieszkańcy twierdzą, że jenoty po raz pierwszy pojawiły się w dzielnicy zeszłej zimy. Były regularnie dokarmiane.

- Sugerujemy, aby ich nie dokarmiać. Odejdą, gdy nie będą miały źródła pożywienia - powiedział szef sekcji ochrony przyrody dzielnicy Songjiang.

Departament Leśnictwa zasugerował, że należy wyłapać część zwierząt i umieścić je w bardziej odpowiednim miejscu, poza miastem.

Według departamentu leśnictwa od lipca tego roku cała dzielnica Songjiang została wyznaczona jako okręg, gdzie obowiązuje zakaz polowań.

Biologia gatunku

Jenot azjatycki to gatunek drapieżnego ssaka należącego do rodziny psowatych (Canidae). Jest drapieżnikiem, ale też dużą część jego pożywienia stanowią rośliny. Poluje głównie nocą. Głównymi ofiarami są drobne gryzonie oraz jaja i pisklęta ptaków gniazdujących na ziemi. Nie gardzi także drobniejszą zdobyczą: ślimakami, owadami, skorupiakami i drobnymi kręgowcami. W dzień ukrywa się w norach. Rzadko jednak kopie je sam, przeważnie wykorzystuje nory wykopane przez borsuka lub lisa.

Autor: anw / Źródło: ENEX

Pozostałe wiadomości