Chcesz skończyć ze słodyczami? Nic z tego. Cukier jest jak kokaina

Cukier jest tak niebezpieczny, jak kokaina
Cukier jest tak niebezpieczny, jak kokaina
Jeśli twoje noworoczne postanowienie brzmi: nie będę jeść słodyczy, to gratulujemy i życzymy powodzenia. Ale w pełen sukces tego przedsięwzięcia trudno będzie nam uwierzyć. To dlatego, że cukier uzależnia jak kokaina, a cukrowy detoks, to nie taka prosta sprawa.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Ze słodkich produktów trudno jest nam zrezygnować z wielu powodów. Po pierwsze są powszechnie dostępne. Każdy sklep ma osobny dział ze słodyczami. Po drugie, słodycz w postaci cukru, ukryta jest w pozornie niesłodkiej żywności. Kromka chleba potrafi zawierać 6 gramów cukru, gotowy sos do makaronu 12 gramów, a niskotluszczowy dressing do sałatki 10 gramów. Ponadto przesadzamy ze stosowaniem naturalnych słodzików, jak miód czy syrop z agawy. Ponieważ jest to zdrowa żywność, to wydaje nam się, że możemy jej używać więcej, tymczasem łyżeczka miodu ma więcej kalorii niż łyżeczka cukru.

Dobry i zły cukier

Co więcej, kwestia cukru komplikuje się, gdy weźmiemy go pod lupę. Wyróżniamy bowiem dobre i złe cukry. Dobre to te występujące naturalnie w produktach spożywczych, takich jak owoce i mleko. Jest to cukier w postaci fruktozy i laktozy. Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że ich spożywanie nie jest szkodliwe dla naszego organizmu.

Natomiast zaleca ograniczenie złego cukru, do 5-10 proc. naszego dobowego zapotrzebowania energetycznego. To ok. 24 gramy dla kobiety i 36 gramów dla mężczyzny. Mówiąc "zły cukier" WHO ma na myśli cukry dodane w trakcie przetwarzania i przygotowywanie żywności. Nie zapewniają one żadnych wartości odżywczych i mogą przyczynić się do nadwagi lub otyłości. Złe cukry ukrywają się pod nazwami m.in. : syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, sacharoza, syrop kukurydziany, melasa.

Cukier jak kokaina

Nie tylko łatwa dostępność i kamuflaż są powodami, dla których trudno nam się rozstać z cukrem. My po prostu kochamy go jeść. A ta miłość wynika z uzależnienia. Liczne badania wykazały, że cukier działa podobnie jak np. kokaina. Uruchamia te same ośrodki nagrody w mózgu, co uzależniające narkotyki, a u konsumentów powoduje coś w rodzaju narkotycznego pragnienia i głodu.

Jak się go pozbyć

Mimo licznych przeszkód dietetycy są przekonani, że cukier da się wyeliminować z naszej diety, aczkolwiek jest to trudny proces. Na początek wystarczy czytać skład produktu na etykiecie. Jeśli występuje tam zły cukier, to po prostu go nie kupujmy.Albo wybierajmy takie produkty, w których zły cukier zajmuje jedno z ostatnich miejsc na liście składników.

Następnym krokiem powinno być stopniowe eliminowanie cukrów przy zwiększaniu białka i błonnika w codziennym menu. To zmniejszy łaknienie na cukier, bo białko i błonnik spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi, jeśli spożywamy go z pokarmu zawierającego cukier.

Natomiast trzecim i ostatnim krokiem powinno być ograniczenie wielkości porcji. Dzięki takiemu zabiegowi unikniemy spożywania nadmiaru cukru z pokarmów.

Cukier - biała śmierć?

Cukier - biała śmierć?

Autor: mar/jap / Źródło: CNN.com

Czytaj także: