Państwa członkowskie Unii Europejskiej powinny zezwalać i ułatwiać przekraczanie granic cudzoziemcom, którzy pracują w polskim sektorze warzywno-owocowym - apeluje stowarzyszenie Unia Owocowa i przypomina wytyczne Komisji Europejskiej w tej sprawie. Jak podkreśla organizacja, zapobiegnie to niedoborom siły roboczej w okresie zbliżających się zbiorów.
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw Unia Owocowa jest obecnie największym w Polsce stowarzyszeniem działającym na rzecz wspierania krajowych producentów i dystrybutorów owoców i warzyw.
Jak przekonuje Paulina Kopeć, sekretarz generalna Unii Owocowej, pracownicy sezonowi pełnią kluczową rolę podczas nadchodzącego sezonu i zbliżających się zbiorów. - Niedobór siły roboczej podczas zbiorów i brak pracowników m. in. z Ukrainy wpłynie na funkcjonowanie polskiego sektora warzyw i owoców - podkreśliła.
- Podobnie będzie z pracownikami, którzy przygotowują dla konsumentów zebraną już żywność. Jeśli w odpowiedni sposób nie zadbamy o to, by pracownicy sezonowi mogli wykonywać swoją pracę, zostanie zaburzona cała sieć współpracy. Wtedy ucierpi na tym cały sektor - dodała.
Wytyczne KE
Unia Owocowa przypomina, że według najnowszych wytycznych Komisji Europejskiej, pracownicy sezonowi pracujący w rolnictwie lub sadownictwie powinni być traktowani jak osoby wykonujące zawód krytyczny (razem z m.in. pracownikami medycznymi, inżynierami, pilotami, kierowcami czy operatorzy maszyn do produkcji żywności).
"Państwa członkowskie powinny zezwolić pracownikom na przekraczanie granic w celu podjęcia pracy, jeśli praca w danym sektorze jest nadal dozwolona w przyjmującym pracownika państwie członkowskim. Pracodawcy powinni również zostać poinformowani o konieczności zapewnienia bezpieczeństwa oraz odpowiedniej ochrony zdrowia pracowników sezonowych" - napisano w komunikacie.
Według Unii Owocowej najważniejsza w tym momencie jest komunikacja między krajami, która zapewni pracownikom sezonowym szybkie i bezpieczne przekroczenie granicy i rozpoczęcie pracy m. in. podczas nadchodzących zbiorów truskawek.
"Komisja wzywa państwa członkowskie do ustanowienia specjalnych, nieobciążających i szybkich procedur przekraczania granic z regularnym przepływem pracowników przygranicznych i delegowanych, aby zapewnić im płynne przejście" - poinformowano.
Stowarzyszenie przekonuje, że można tego dokonać na przykład za pomocą specjalnych pasów granicznych dla takich pracowników lub za pomocą specjalnych naklejek uznanych przez sąsiadujące państwa członkowskie. Miałoby to ułatwić pracownikom dostęp do terytorium państwa członkowskiego zatrudnienia.
Badania na granicach
- W przypadku zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników sezonowych, państwa członkowskie, w tym Polska, powinny przeprowadzać badania lekarskie tylko po jednej stronie granicy, aby uniknąć czasu oczekiwania i nakładania się przeprowadzanych badań. Kontrole i badania stanu zdrowia nie powinny zmuszać pracowników do opuszczenia pojazdów i powinny opierać się na elektronicznym pomiarze temperatury ciała - mówi, cytowana w komunikacie, Paulina Kopeć.
Wytyczne KE mówią o tym, że kontrole temperatury pracowników zwykle nie powinny być przeprowadzane więcej niż trzy razy w ciągu tego samego dnia. W przypadku, gdy pracownik ma gorączkę, a organy graniczne uznają, że nie powinien on kontynuować podróży, pracownik powinien mieć dostęp do odpowiedniej opieki zdrowotnej na takich samych warunkach jak obywatele państwa członkowskiego zatrudnienia.
Jak informuje Unia Owocowa, Komisja Europejska wzywa również państwa członkowskie do ustanowienia specjalnych procedur w celu zapewnienia płynnego przejścia dla takich pracowników.
Autor: mp/ToL / Źródło: tvn24bis
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock