Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jaj z chowu klatkowego, pochodzących od firmy Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska. Powodem jest stwierdzenie obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w ich treści.
GIS przekazał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.
Chodzi o produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, "Jaja młodości", numer partii/data trwałości - 6.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338. Producentem jest firma Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska z Siedlec.
Jaja z chowu klatkowego. Partia wycofana z rynku
Przedstawiciele Inspektoratu zwrócili uwagę, że "nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". "Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - wskazali.
Ponadto przedstawiciele GIS przypomnieli, że "bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami".
Według GIS, producent poinformował wszystkich odbiorców wskazanej partii jaj o sytuacji - w celu zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji.
GIS podał, że powiatowy lekarz weterynarii w Siedlcach pobrał urzędowe próby z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. "Producent oświadczył, iż do dnia otrzymania wyników prób urzędowych nie będzie wprowadzał na rynek jaj" z tego kurnika - dodano.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock