Produkt wycofany ze sprzedaży. Zagrożenie dla zdrowia klientów

Z kraju

Rekordowe ceny awokado. Przez susze i rosnący popyttvn24bis
wideo 2/4

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii twarogu sernikowego. Powodem jest stwierdzenie w produkcie groźnej bakterii Listeria monocytogenes.

"W trosce o bezpieczeństwo naszych konsumentów zdecydowaliśmy o wycofaniu produktu z rynku" - poinformowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku, która jest producentem twarogu.

Bakterie Listeria monocytogenes zostały stwierdzone w ramach kontroli właścicielskiej.

Wycofanie dotyczy produktu: - twaróg sernikowy 0,5 kg / 1 kg, - numer partii: 2907185,

- termin przydatności do spożycia: 29 lipca 2018 roku.

Jednocześnie producent zaapelował o zwrot zakupionych produktów do placówek, w których zostały zakupione.

"Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - podkreślił GIS.

Groźna bakteria

Przypomnijmy, że jak poinformowała Europejska Agencja Standardów Żywności, do połowy czerwca zgłoszono 47 przypadków zatruć bakterią Listeria monocytogenes, dziewięć z nich było śmiertelnych. Poza Polską.

Bakterie zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018.

W komunikacie GIS z połowy lipca przypomniano, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. Również wtedy, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Jak podkreślono, należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Na wycofanie ze sprzedaży kilku partii mrożonych produktów zdecydowała się wcześniej firma Greenyard Frozen Poland.

Autor: mb//dap / Źródło: tvn24bis.pl

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock