Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu niektórych partii produktu ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego. Chodzi o bazylię suszoną, która była sprzedawana w sklepach Netto.
GIS poinformował w komunikacie, że "w próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella".
Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej.
"Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia" - wyjaśnił Inspektorat.
Netto wycofuje produkt
Wycofaniu podlegają dwie partie bazylii otartej marki Blinero o numerach 19.11 oraz 19.12, oznaczonych datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.
Importerem jest spółka Acor z Krotoszyna, a dystrybutorem Netto.
"Wyniki urzędowych badań surowca – bazylii z Egiptu importowanej przez firmę Acor Sp. z o.o. wskazały na obecność Salmonelli w partii nr. 24/C/W/1. W związku z tym wydana została decyzja administracyjna organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej nakazująca wycofanie partii z obrotu handlowego" - czytamy w komunikacie.
W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że zakład konfekcjonujący Magrama użył partii bazylii do produkcji przyprawy.
GIS dodał, że bezzwłocznie po uzyskaniu informacji o zanieczyszczeniu spółka Netto podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu kwestionowanej partii przyprawy. "Sklepy Netto, do których dostarczony został produkt zostały zobowiązane do wstrzymania dalszej sprzedaży" - wskazano. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.
"Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać" - radzi GIS.
Autor: mb / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock