Dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, dofinansowania na pokrycie kosztów stałych, zwolnienia ze składek na ubezpieczenie społeczne na kolejne okresy oraz przyznanie kolejnych świadczeń postojowych – to instrumenty dla firm gastronomicznych, których uruchomienia domaga się Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP). Organizacja proponuje także wprowadzenie bonów o wartości 560 złotych miesięcznie na posiłki dla pracowników.
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) apeluje o szybkie udzielenie wsparcia dla zamkniętych firm gastronomicznych. Jak przypomniano, upłynęły trzy miesiące od momentu zamknięcia stacjonarnej działalności gastronomicznej.
W efekcie - według FPP - "sytuacja przedsiębiorców z tej branży staje się dramatycznie trudna". "Firmy pozbawione są możliwości generowania przychodów, podczas gdy w dalszym ciągu zmuszone są pokrywać koszty stałe, związane m.in. z utrzymaniem lokali, zapewnieniem wynagrodzenia pracownikom oraz spłaty odsetek od kredytów inwestycyjnych" – czytamy.
Bon 500 plus na posiłki
Dlatego Federacja proponuje wprowadzenie bonów - dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę - na posiłki dla pracowników w wysokości 560 zł miesięcznie. Z szacunków FPP wynika, że dzięki wprowadzeniu bonów na posiłki dla pracowników zwolnionych z ZUS i PIT obroty gastronomii mogłyby wzrosnąć o 4,1 mld zł, ratując zatrudnienie nawet 100 tys. osób. Jak zaznaczono, to 7,6 mld zł dodatkowego PKB.
Przedstawiciele FPP wyjaśnili, że obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) – jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. "Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. – w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł" – czytamy w komunikacie.
Ponadto Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich i prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE), zachęca wszystkich przedsiębiorców do wspierania branży gastronomicznej przez kupowanie posiłków na wynos i w dostawie.
"Zwracamy się również do przedsiębiorców z apelem o solidarność z tymi, których działalność pozostaje zamrożona z powodu utrzymanych obostrzeń. Dalszy lockdown sprawia, że kolejne firmy stają przed widmem upadłości oraz utraty miejsc pracy zabezpieczających byt pracowników i ich rodzin. Zachęcamy zatem do kupowania posiłków w punktach gastronomicznych na wynos lub w dostawie. W obecnej sytuacji znaczenie ma każdy gest wsparcia dla przedsiębiorców działających w zamrożonych branżach" – podkreślił.
Źródło: TVN24 Biznes