- Pizzę neapolitanę będzie można sprzedawać tylko w Neapolu - tak ma jeszcze w środę zdecydować Komisja Europejska, która przyzna włoskiemu przysmakowi certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS). Przeciwko takiemu obrotowi sprawy opowiadały się m. in. Niemcy i Polska.
Przyznanie certyfikatu GTS oznacza, że "pizza neapolitańska robiona według neapolitańskiej tradycji" znajdzie się pod ochroną Unii Europejskiej. Bruksela uznała, że współczesne włoskie danie, sprzedawane na całym świecie nie mogą się równać z prawdziwą potrawą z Neapolu. Mieszkańcy miasta cieszą się z wyróżnienia dla ich regionalnego produktu, tym bardziej, że starali się o nie przez kilka lat. Ich wysiłki storpedował wcześniej sprzeciw innych państw - najpierw Niemiec, a potem Polski.
Decyzja Unii nie oznacza, że w całej Wspólnocie z rynku znikną pizzerie. Nie wolno będzie tylko sprzedawać pizzy neapolitańskiej. Cała reszta wyrobów "pizzopodobnych" nadal będzie dostępna.
Źródło: Polskie Radio
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu