Cena mięsa wieprzowego jest najwyższa od jesieni 2004 r. Powód? Drastycznie spadła hodowla trzody chlewnej i na rynku brakuje żywca wieprzowego. Nieuchronnie spowoduje to podwyżki cen w sklepach mięsnych i wędliniarskich.
Jak pisze "Puls Biznesu", w wielu regionach kraju za kilogram żywca trzeba zapłacić już nawet 5 złotych. Tymczasem jeszcze w styczniu ceny żywca wieprzowego w skupie wynosiły średnio 4,43 zł/kg
Na razie nie ma widoków na poprawę tej sytuacji. "Trzeba pamiętać, że ceny są najwyższe późnym latem i późną jesienią - oznacza to, że mają jeszcze dużo przestrzeni wzrostu. Poprzedni rekord cen zanotowany w trzecim tygodniu września 2004 r. wynoszący 5,08 zł/kg zostanie pokonany" - czytamy w raporcie dotyczącym sytuacji na rynkach przygotowanym przez analityków Banku BGŻ.
Nie będzie lepiej?
Także inni eksperci potwierdzają, że ceny żywca szybko nie zmaleją, bo pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło z 20 do 15 mln sztuk. Taka sytuacja bije oczywiście w koncerny mięsne. Zdaniem ekspertów najbardziej narażenia na straty są mali producenci. Wielu z nich może wypaść z rynku.
Wysokie ceny odczują też konsumenci. - Prędzej czy później wysokie ceny ceny rynkowe żywca muszą się jednak przełożyć na wzrost detalicznych cen produktów mięsnych - mówi "Pulsowi Biznesu" Jerzy Majchrzak, dyrektor biura zarządu Sokołowa.
Źródło: "Puls Biznesu"
Źródło zdjęcia głównego: TVN24