Zazwyczaj stawiamy znak równości między liczbą kalorii, zawartością tłuszczy, a skutecznością diety. Niesłusznie. Tłuszcz nie zawsze jest naszym wrogiem. Ten znajdujący się w takich produktach jak awokado, orzechy, czy ryby jest istotnym elementem zrównoważonego odżywiania. Jakich jeszcze produktów nie musimy eliminować i zastępować wersją light?
Raport National Obesity Forum i the Public Health Collaboration przekonuje ludzi do spożywania "zdrowych" tłuszczy i zmiany nawyków odżywiania. Skupienie się na niskotłuszczowej diecie nie prowadzi bowiem do zmniejszenia masy ciała, a wręcz nam szkodzi. Czego zatem nie zastępować odtłuszczonymi odpowiednikami i bez obaw wprowadzić do naszego jadłospisu?
Masło
Przez wysoką zawartość tłuszczy masło nie cieszy się zbyt dobrą reputacją. Całkowicie z niego rezygnując popełniamy jednak błąd. Masło jest formą tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Zawiera mnóstwo witamin, głównię witaminę A, która ma pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Witamina D zawarta w maśle zapobiega rozmiękczaniu kości i wzmacnia odporność. Wbrew powszechnej opinii spożywanie masła nie ma związku z chorobami serca, za to okazuję się, że może uchronić nas przed cukrzycą.
Mleko
Przede wszystkim mleko dostarcza naszemu organizmowi niezbędne substancje odżywcze, takie jak wapń. Nie warto wybierać odtłuszczonej wersji tego produktu, gdyż może to wzmagać uczucie głodu. Szybko stajemy się głodni i nadrabiamy niedobory kaloryczne sięgając po przekąski.
Jogurt
Z dietetycznych odpowiedników tego produktu usuwane są zazwyczaj naturalne składniki, zamiast tego ich skład obfituje w sztuczne słodziki i środki aromatyzujące. Dlatego zawsze przed ich zakupem należy sprawdzić etykietę, a także ilość kalorii.
Masło orzechowe
Owszem musimy zachować umiar w objadaniu się tym smakołykiem. Na pewno jednak wśród wszystkich słodyczy masło orzechowe ma najwięcej walorów odżywczych, a co najbardziej cieszy, jest bogate w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i spalania tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach talii.
Jajka
Są motorem napędowym odżywiania, bogatym źródłem witamin i minerałów oraz pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Jedno jajko zawiera jedynie 70 kcal, więc z pewnością nie zrujnuje naszej diety. Chronią nasze oczy i mają pozytywny wpływ na wzrok. Osoby zdrowe mogą spokojnie spożywać od 4 do 5 jajek tygodniowo.
Oliwa do sałatek
Jeżeli jesteśmy przeczuleni na punkcie kalorii zawartych w naszym posiłku, najlepiej jeżeli jako sos dodamy do nich wyciśnięty sok z cytryny połączony z octem balsamicznym. Nie ma jednak nic złego w stosowaniu oliwy, oczywiście w rozsądnych ilościach. Tłuszcze pomagają bowiem wchłaniać karotenoidy, czyli bogate związki odżywcze znajdujące się w warzywach.
Awokado
Jego głównym składnikiem są właśnie tłuszcze. Mimo to awokado wspomaga odchudzanie, poprawia metabolizm i zmniejsza ryzyko miażdżycy i Alzheimera. Owoc poprawia pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Warto na stałe wprowadzić go do naszej codziennej diety, gdyż zwiększa odporność, poprawia wzrok i działa odmładzająco. Możemy go przyrządzić na tysiące sposobów, na słodko bądź słono.
Możesz wykorzystać nasz przepis.
Autor: agr/jap / Źródło: goodtoknow.co.uk
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock