Nie ma dobrze zbilansowanej diety bez błonnika. Sprawdźcie, dlaczego błonnik jest dla nas tak istotny i gdzie można go znaleźć.
Często słyszymy o błonniku, jednak czy wiemy, czym on tak naprawdę jest? Błonnikiem nazywamy grupę substancji pochodzenia roślinnego, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne.
Ważny dla organizmu
Błonnik, który bywa też nazywany włóknem pokarmowym, ma bardzo duży wpływ na pracę układu pokarmowego. Wszystko przez to, że pobudza perystaltykę jelit, reguluje rozwój flory bakteryjnej oraz rytm wypróżnień.
Wspiera też proces odchudzania, ponieważ pęcznieje w żołądku, zwiększając uczucie sytości. Błonnik pomaga także oczyścić organizm z toksyn, pozwala kontrolować poziom cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
W czym się znajduje?
Błonnik można znaleźć w wielu warzywach, takich jak: fasola, bakłażan, dynia i groch. Mają go także owoce. Jest w jabłkach, brzoskwiniach, czereśniach, śliwkach, truskawkach i malinach. Błonnik jest także zawarty w innych produktach. Mają go chociażby orzechy, kasze, produkty pełnoziarniste, a także ryż oraz płatki i otręby owsiane.
Nie można przesadzić
Choć jest ważny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, nie można przesadzać z ilością błonnika w diecie.
WHO zaleca spożywanie około 20-40 gramów dziennie. Doprecyzowanie tych zaleceń stanowią wytyczne Instytutu Medycyny przy Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych, według których dobowe spożycie błonnika powinno utrzymywać się na poziomie 14 g/1000 kcal.
Należy przy tym dużo pić - do 2 litrów wody dziennie. W przeciwnym przypadku mogą wystąpić bolesne zaparcia. Na błonnik powinny też uważać osoby z wrzodami i stanami zapalnymi jelit i żołądka.
Warzywa - nie tylko ze względu na zawartość błonnika - warto jeść. Mamy dla Was przepis na sałatkę, którą zabierzecie ze sobą wszędzie:
Autor: zupi/map / Źródło: x-news