Na stacji szybkiej kolei Tazawako w mieście Semboku na japońskiej wyspie Honsiu ustawiono automat, w którym można kupić kawałki mięsa ze świeżo zabitego niedźwiedzia. Jak podaje serwis informacyjny "The Mainichi", ćwierćkilowa porcja kosztuje 2200 jenów, czyli około 70 złotych.
Automat obsługuje pobliska restauracja Soba Goro, która próbuje promować mięso niedźwiedzia jako lokalny przysmak prefektury Akita. Jak zapewnia w rozmowie z "The Mainichi" przedstawiciel lokalu, jest ono smaczne i nie twardnieje, nawet gdy jest zimne. "Można się nim delektować w szerokiej gamie potraw, od gulaszu po steki" - zapewnia restaurator.
Mięso pochodzi z niedźwiedzi himalajskich odstrzelonych przez myśliwych z lokalnego koła łowieckiego, który upolowane zwierzęta dostarcza do miejscowej rzeźni. Pomysł zyskał uznanie - jak podaje operator automatu, tygodniowo sprzedaje się od 10 do 15 ćwierćkilowych porcji. Kupują głównie podróżni, ale właściciel Soba Goro przyznaje, że ma też zapytania od klientów zainteresowanych kupnem mięsa niedźwiedzia wysyłkowo.
Polowania na niedźwiedzie są legalne i coraz częstsze
Polowania na niedźwiedzie są w Japonii nie tylko legalne, ale też coraz liczniejsze, ponieważ zamieszkujące w górach zwierzęta w poszukiwaniu pożywienia coraz częściej zapuszczają się do miast. Liczba takich incydentów niepokojąco rośnie. Według statystyk japońskiego ministerstwa środowiska w 2009 roku było ich niespełna 5 tys., a w 2020 roku już ponad 20 tys.
- Jeśli nie mogą znaleźć wystarczającej liczby jedzenia w górach, nieuchronnie będą go szukać w miejscach, w których są ludzie - tłumaczył przyczyny tego zjawiska "Guardianowi" Yuko Murotani, prezes Japońskiego Towarzystwa Niedźwiedzi i Leśnictwa.
W automacie na stacji w Semboku oprócz mięsa niedźwiedzia można kupić też zwykłą wołowinę. Odbiorcy chwalą sobie, że towar jest świeży i dostępny o każdej porze. Nie jest to pierwszy taki pomysł w Japonii. Jak podała w styczniu Associted Press, w okolicach Tokio pojawiły się automaty, w których sprzedawane są produkty z wielorybów - sashimi, bekon, skóra i steki.
Źródło: PAP Life
Źródło zdjęcia głównego: CandyRetriever/Shutterstock