W październiku br. indeks cen żywności FAO zyskał 0,7 proc., wzrastając do 172,6 punktów, i był najwyższy od marca 2015 r. W skali roku ceny żywności poszły w górę o 9,1 proc. Podrożały produkty mleczne, cukier i zboża, a potaniały oleje i mięso.
Notowania żywności rosną systematycznie od początku tego roku, jedynie w lipcu miał miejsce nieznaczny spadek. Jednak po dwóch miesiącach dość silnych podwyżek tempo wzrostu cen żywności osłabło. Wpływ miały na to spadki niektórych grup produktów. W październiku ponownie wzrosły ceny artykułów mleczarskich (+3,9 proc.), cukru (+3,4 proc.) oraz nieznacznie zbóż (+1 proc.). Spadły ceny olejów roślinnych (-2,4 proc.) i mięsa (-1 proc.).
Najwięcej zyskał w październiku indeks produktów mleczarskich. Podrożał cały asortyment; najmocniej masło, którego zapasy w UE spadły. Wzrosły notowania zbóż. Pszenica podrożała z powodu mniejszej podaży ziarna wysokiej jakości, a kukurydza - ze względu na zwiększenie tempa sprzedaży w USA.
Deficyt cukru
Cukier podrożał w stosunku do notowań z września tego roku o 3,4 proc., natomiast rok do roku indeks jest wyższy o 59,8 proc. To najwyższy poziom od października 2012 roku. Za podwyżkami cen przemawia światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem. Z powodu niekorzystnych warunków pogodowych wyhamowała kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie. Natomiast potaniało mięso. Październikowy spadek został spowodowany głównie obniżeniem popytu importowego Chin na wieprzowinę, co spowodowało zmniejszenie unijnego eksportu na ten rynek. Do spadku cen mięsa ogółem na świecie przyczynił się również dalszy spadek cen eksportowych wołowiny w Oceanii z uwagi na wzrost produkcji w USA i zmniejszenie popytu importowego. Od stycznia br., gdy indeks cen mięsa był najniższy od pięciu lat, notowania wzrosły natomiast o 13 proc. W październiku spadły ceny olejów - głównie potaniał olej palmowy ze względu na lepsze wyniki produkcyjne w południowo-wschodniej Azji i mniejszy popyt na świecie.
Indeks FAO
Indeks cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004.
Powstrzymać marnowanie żywności:
Autor: tol / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock